Crisis in de luxebranche: 'Situatie in China grootste probleem van die merken'
Luxemerken zien de verkoop van hun producten wereldwijd dalen, zo schrijft het AD. Volgens de baas van Chanel is er sprake van luxemoeheid. De allerrijksten kiezen liever voor een beleving dan voor die dure producten en beginnen zich af te vragen waar die dure spullen eigenlijk voor nodig zijn.
Steenrijke personen zouden eerder kiezen voor een jacht dan voor een jurkje. "Ik denk dat als je steenrijk bent, je allebei kan doen", reageert journalist Jan-Kees Emmer bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Ik denk dat het ook wel weer goedkomt met die merken. Ik maak me niet zo zorgen om die merken, ze zullen altijd verkocht worden."
Horloges
Mede-journalist Derk Sauer woonde jarenlang in Rusland en begaf zich tot de elite aldaar. "Als je heel rijk bent, dan ga je van de ene mode naar de andere. In het begin was het heel erg in om veel tassen te kopen of dure horloges. Op een goed moment, als je zes horloges hebt liggen, dan zoek je weer iets anders. Nu is het denk ik toch meer wellness en dure ervaringen. Daar hebben die luxemerken wat last van."
Auteur Auke Kok denkt dat de luxemoeheid mogelijk iets te maken zou kunnen hebben met de tijdsgeest. "Omdat er zoveel zorgen zijn over de wereld, dat het misschien net wat minder goed staat om weer een nog groter horloge te kopen of nog uitsloveriger te doen en het wat meer op het geestelijke te zoeken."
"Die luxemerken waren natuurlijk ook allemaal al uitgeweken naar China", voegt Sauer toe. "China is de belangrijkste luxemarkt. In China gaat het natuurlijk iets minder goed nu. Met die tarieven van Trump dreigt daar een behoorlijke economische crisis. Dat is het grootste probleem van die luxemerken."
Mes in bedrijf
De Franse groep Kering, van Gucci en Saint-Laurent, zet inmiddels het mes in het bedrijf, zo schrijft AD. Er werden in de eerste drie maanden van dit jaar 25 winkels gesloten. En er zullen er meer volgen, in de zoektocht naar meer rendement. Bij LVMH, van Dior en Givenchy, werd vorig jaar al een nieuwe tweede man aangesteld die moet gaan snijden in het bedrijf. Want LVMH-ceo en miljardair Bernard Arnault is ook persoonlijk de dupe van de tegenvallende bedrijfsresultaten.
Hij is grootaandeelhouder van LVMH. De tegenvallende resultaten van het bedrijf hebben gezorgd voor een flinke koersdaling. In een paar maanden tijd zag Arnault zijn persoonlijke vermogen daardoor met zo’n 50 miljard dollar slinken.