Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd
In de Kantine Nederland

Vlaamse journalist ging de wereld over, maar verloor zijn hart aan Nederland: 'Heimwee naar een plek waar ik niet vandaan kom'

Peter Visser

Waarom zijn Nederlanders zo Nederlands? De Vlaamse journalist Patrick van Gompel is dol op ons land en schreef er een boek over, 'Nou en'. "Ik heb de ziel en het karakter van de Nederlanders proberen te achterhalen. 'De Nederlander' bestaat volgens mij wél. Hij stapt in een caravan en rijdt Europa door."

Van Gompel groeide op in Weelde, een dorpje net onder de rook van Noord-Brabant, en trok later als oorlogsverslaggever de hele wereld over. "Nederland is mijn lievelingsland. Van alle grenzen in de wereld heb ik de Nederlandse het vaakst overgestoken. Ik denk dat ik in Nederland een soort vreugde heb gevonden die ik in België niet vond," vertelt hij in WNL In de Kantine op NPO Radio 1.

Wat maakt Nederland zo bijzonder? Volgens Van Gompel zijn het de ondernemingslust, het vrijdenken en het lef om te zeggen waar het op staat. "Wij Vlamingen zijn meesters in zwijgen, dat kunnen we ongelofelijk goed. We zeggen ‘ja’ en bedoelen ‘nee’. Je moet ons kunnen lezen, anders krijg je problemen."

"Bij de meeste Nederlanders is het precies andersom. Dat fascineert me. Wij Belgen zwijgen, met alle misverstanden en tijdverlies van dien. In Nederland durven mensen bot te zijn, zelfs over zaken die niet per se besproken hoeven te worden."

'Heimwee naar een land waar ik niet vandaan kom'

Van Gompel heeft zijn hart aan Nederland verloren. Ik kom weer thuis, een lied van zanger Isabèl Usher, kan hem ontroeren. "Ik heb bijna heimwee naar een land waar ik niet vandaan kom en niet woon. Het is een vreemd gevoel. Ik voel mij hier ongelofelijk goed, ik voel mij thuis. Nederlanders houden meer van sociale controle, dat zou ik kunnen missen, maar verder vind ik het een geweldig prettig land."

Patrick van Gompel
Journalist

“Nederlanders gooien alles eruit. Tijdens gesprekken vertellen ze je ook alles, óók de dingen die je misschien liever niet wilt weten.”

Quote delen
  • Gekopieerd

Hoewel Nederlanders volgens hem vaak "zagen" (zeuren), staan ze positiever in het leven dan de Belgen. "Het moet haast wel dat er minder zelfmoorden zijn in Nederland dan bij ons. Nederlanders gooien alles eruit. Tijdens gesprekken vertellen ze je ook alles, óók de dingen die je misschien liever niet wilt weten."

Zijn favoriete fietsprovincie is Brabant. "Jullie fietswegen zijn ongeëvenaard."

Van Wierd Duk tot Adriaan van Dis 

Voor zijn boek interviewde Van Gompel 28 Nederlanders. De titel Nou en had hij al bedacht voordat hij in de pen klom. "Ik dacht eerst dat er een vraagteken achter moest: 'Nou en?'. Maar iemand zei: 'Nee, dat vraagteken moet weg. Als wij 'nou en' zeggen, is het einde discussie. Dan praat je niet verder.'"

Tekst gaat verder onder X.

Hij sprak met uiteenlopende stemmen uit Nederland, van Telegraaf-journalist Wierd Duk tot schrijver Adriaan van Dis. "Van de 28 mensen die ik sprak, waren zij echt de twee uitersten. De optimist en de pessimist."

Toch lijken Duk en Van Dis meer op elkaar dan ze vermoedelijk willen erkennen. "Ze zijn heel hardnekkig en volhardend, ze geven op weinig punten toe." En wat maakt ze dat? O zo Nederlands, aldus Van Gompel.

stemmen

Wat vond je er van?

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau