Zijn azc-vrijwilligers blij met hun onderscheiding na lintjesgate? 'Er is natuurlijk een rare bijsmaak'
Vandaag ontvangen vijf oud-vrijwilligers van het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) een lintje in de Orde van Oranje-Nassau. De procedure om die aanstelling te regelen verliep moeizaam: asielminister Marjolein Faber weigerde haar handtekening te zetten onder de koninklijke onderscheidingen, omdat het werk van de medewerkers "haaks" zou staan op haar migratiebeleid. Hoe is het voor de vrijwilligers om, na deze controverse, vandaag geridderd te worden?
"De uitreiking heeft dit jaar natuurlijk een nare bijsmaak", stelt politiek verslaggever Tessa van Viegen in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Minister-president Dick Schoof en NSC-minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken) hebben inmiddels hun handtekeningen onder de onderscheidingen gezet, waardoor de lintjes toch uitgereikt mogen worden.
Hoewel Faber tot het laatste moment heeft geweigerd de documenten te tekenen, steunt ze de actie van haar collega's "voor honderd procent". "Het is nooit mijn bedoeling geweest om iemand pijn te doen of te kwetsen", zei de minister. Een groot deel van de oppositie diende een motie van wantrouwen in tegen Faber, maar ze haalden geen meerderheid.
"Dat die gebeurtenissen alsnog een schaduw werpen over de lintjesregen van vandaag, blijkt wel uit die advertentie van het Ministerie van Asiel en Migratie", aldus Van Viegen. Gisteren plaatste een groep van zo'n asielambtenaren een advertentie in Trouw om AZC-medewerkers een hart onder de riem te steken.
Let op: Artikel gaat verder onder de foto.
Tegelijkertijd verwacht Van Viegen dat de vrijwilligers vandaag voldoende hulde zullen krijgen om de rel te vergeten - al is het maar voor even. "Je wordt onwetend ergens heengebracht, krijgt bloemen, krijgt de toespraak, je familie is erbij... Ja, op dat moment zul je echt niet aan Marjolein Faber denken. Ik hoop het, in ieder geval. Ik hoop dat ze voelen wat een mooi werk ze verricht hebben, hoe dat gewaardeerd wordt."
Strategische zet
D66-leider Rob Jetten vermoedt dat de rel rondom Faber, dat inmiddels de titel lintjesgate draagt, vooral een strategische zet was van de PVV. De partij zou Fabers lintjesweigering bewust hebben gelekt aan De Telegraaf om de aandacht af te leiden van de problemen binnen het kabinet. ''Ik sprak Wilders erop aan en hij werd niet boos'', zei Jetten in Goedemorgen Nederland op NPO 1. ''Dat was een aardige bevestiging dat het klopt.''
Meer zien? Bekijk het volledige interview met Rob Jetten hieronder.
Volgens de D66-leider komt de timing van het schandaal bovendien niet uit de lucht vallen. ''We lezen vandaag op de voorpagina van De Telegraaf dat de zorgpremie omhooggaat. Dit kabinet beloofde dat de boodschappen goedkoper werden, de huren omlaag zouden gaan en de zorg goedkoper werd. Dit kabinet faalt op alle grote beloften. Dan is het wel lekker als je met een relletje de aandacht kan afleiden.''
Jetten uitte ook zijn frustratie over de koers van het debat: ''Ik zou het veel liever hebben over plannen van het kabinet om het voor Nederlanders beter te maken. Ga nou aan het werk en zorg er nou voor dat er wetsvoorstellen komen zodat we het over de inhoud kunnen hebben met elkaar.''