Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Koningsdag in Doetinchem viel bijna in het water, verklapt burgemeester: 'Er spoken allerlei scenario's door je hoofd'

Babette Englebert

Het was een enerverend begin van de week voor ons koningshuis. Toen bekend werd dat de uitvaart van Paus Franciscus zou samenvallen met de koningsdagsviering in Doetinchem, was het namelijk even onzeker of de Oranjes nog feest wilden vieren. Mark Bouman, burgemeester van de stad, doet in Goedemorgen Nederland op NPO 1 een boekje open over de royale dilemma's waar de Koningsdag-organisatie mee worstelde én de grootse feestceremonie die inmiddels weer op de planning staat: "We hebben gelijk gezegd: als wij het doen, willen we het goed doen."

Op dinsdagochtend trad Boumans in een koortsachtig spoedoverleg met de dienst Koninklijk Huis, de RVD en de NOS. "Het was voor onze gemeente echt heel spannend. We zijn hier sinds juni vorig jaar al mee bezig, er zitten tienduizenden uren voorbereiding in. Er spoken allerlei scenario's door je hoofd: misschien is een deel van de familie er niet bij, misschien gaat het helemaal niet door, of pas een dag later. Maar het is organisatorisch nauwelijks haalbaar om zo'n evenement in één dag te verplaatsen."

Mark Boumans
Burgemeester Doetinchem en vicevoorzitter VNG

“Er spoken allerlei scenario's door je hoofd: misschien is een deel van de familie er niet bij, misschien gaat het helemaal niet door, of pas een dag later.”

Quote delen
  • Gekopieerd

"We begrepen heel goed dat er miljoenen Nederlanders betrokken zijn bij het overlijden van de paus en die de uitvaart op tv willen zien. Maar je kunt Koningsdag niet met een rouwsluier eroverheen vieren. We hebben dus gelijk gezegd: als wij het doen, dan willen we het goed doen. Met de volle bezetting en een écht feest." De partijen kwamen naar buiten met, volgens Bouman, een "prima uitkomst": het Oranjefeest in Doetinchem gaat zaterdag precies door zoals gepland - alleen een uurtje later, na de afscheidsdienst van de paus. 

"Ik ben hier heel blij mee", zegt Bouman. "Alles een uurtje verschuiven was organisatorisch net haalbaar. Bovendien staat de zon hoger aan de hemel en is het ietsje warmer. Perfect voor een feest."

Flauwe grappen en een slappe ambtsketting

Inmiddels is de burgemeester weer volop bezig met de voorbereidingen voor het koninklijk festijn. "Ik ben voor nu vrij relaxt, dat wil ik graag zo houden. Ik moet de koninklijke familie welkom heten, dus ik denk momenteel vooral na over wat ik ga zeggen. Iedereen in mijn omgeving is bezorgd dat ik een flauwe grap ga maken. Tja... Ik houd ook wel van een flauwe grap. Maar ik zal uitkijken; het is natuurlijk best serieus."

Mark Boumans
Burgemeester Doetinchem en vicevoorzitter VNG

“Iedereen in mijn omgeving is bezorgd dat ik een flauwe grap ga maken. Tja... Ik houd ook wel van een flauwe grap.”

Quote delen
  • Gekopieerd

Waar de burgemeester zich wél zorgen over maakt, is de ambtsketting die hij tijdens het feest zal dragen. "De Doetinchemse keten is vrij slap en zakt heel snel richting je hals. Dan hangt-ie als een soort van paling naast je stropdas, terwijl hij breed moet hangen. Dat wordt een gedoe, weet ik nu al", grapt hij. Verder kan er weinig misgaan. "Ik heb allemaal tips van mijn voorgangers gekregen. Je moet bijvoorbeeld vooraf niet te veel drinken, heb ik gehoord, want dat helpt niet bij zo'n lange wandeltocht."

Het belooft in ieder geval een mooi feest te worden dat de lokale cultuur authentiek doch eigentijds neerzet, verklapt Bouman. "We hebben zo'n beetje 2000 mensen die op de route actief zijn als artiest of deelnemer. De stad is al volop in opbouw en ik zie zoveel mensen die trots en betrokken zijn. Er wonen zo'n 300.000 mensen in de Achterhoek, ik denk dat de helft daarvan wel direct of indirect betrokken is bij ons feest. Dat geeft mij een waanzinnig goed gevoel. Ik verheug me op de grote blijdschap, deze zaterdag."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau