Hoe groot is de kans dat de Nederlandse aartsbisschop Wim Eijk (71) de nieuwe paus wordt?
Als het aan de Utrechtse Wim Eijk (71) ligt, wordt hij de nieuwe paus. Hoewel het al ruim vijfhonderd jaar geleden is dat Nederland voor het laatst de paus afleverde, gaat de bisschop van Utrecht ervoor. Hoe groot zijn zijn kansen?
Eijk liet dinsdag bij AT5 weten open te staan voor het pausschap, na het overlijden van paus Franciscus op Tweede Paasdag. De enige Nederlandse paus in de geschiedenis was Adrianus VI, die in 1522 werd gekozen. Hij werd geboren als Adriaan Floriszoon Boeyens in Utrecht – nog voordat Nederland als land bestond, maar nog onderdeel was van het Heilige Roomse Rijk.
Diverse gezaghebbende media hebben inmiddels hun lijstjes met kanshebbers gepubliceerd. Daarop ontbreekt de naam van Eijk. Volgens de BBC zijn de voornaamste kandidaten de Italiaan Pietro Parolin (70), gevolgd door Luis Antonio Gokim Tagle (67) uit de Filipijnen en Fridolin Ambongo Besungu (65) uit Congo.
Favorietenlijstje
"Bij de BBC en in de Italiaanse kranten komt de naam van Wim Eijk niet naar voren in de favorietenlijstjes", zegt Italië-correspondent Angelo van Schaik in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
"De kans dat een Europese en Nederlandse kardinaal de paus wordt, is sinds Bergoglio (de echte achternaam van Franciscus, red.) wel een heel stuk kleiner geworden", vervolgt hij. "Paus Franciscus heeft in zijn twaalfjarige pausschap heel veel kardinalen uit het zuiden van de wereld benoemd: uit Azië, Afrika en Zuid-Amerika. Daarmee is het gewicht van Europa afgenomen."
Volgens Van Schaik is de kans dan ook groot dat de nieuwe paus uit een ander continent dan Europa komt. "Er wordt wel een Italiaan genoemd, hij is tegelijkertijd de huidige staatssecretaris van het Vaticaan. Er zijn heel veel lijstjes, lange lijstjes, maar meneer Eijk staat daar momenteel niet op."
Op woensdag wordt het lichaam van paus Franciscus overgebracht naar de Sint-Pietersbasiliek, waar het publiek afscheid kan nemen. "De kist is niet dicht. Hij ligt nu nog in het Casa Santa Marta, het huis waar hij de afgelopen twaalf jaar heeft gewoond. Hij is niet in de pauselijke vertrekken gaan wonen. Hij wordt zo naar de Sint-Pieter overgebracht, waar de kist bij het altaar wordt geplaatst. Vanaf 11.00 uur kan er afscheid genomen," aldus Van Schaik.