Jan Paternotte (D66) doet oproep aan handelsminister Reinette Klever door importtarieven Trump: 'We moeten in actie komen'
De Tweede Kamer debatteert vanaf 16.30 uur over de importtarieven die de Amerikaanse president Donald Trump heeft aangekondigd voor de Europese Unie. De extra heffing voor de EU, naast die voor staal en aluminium, is voorlopig opgeschort. De Kamer praat over de impact en de Europese reactie.
Tweede Kamerlid Jan Paternotte van D66 pleit in Goedemorgen Nederland op NPO 1 voor een handelsoorlog economie. "We moeten in actie komen", stelt Paternotte. "Wat Trump nu doet, dat raakt onze economie gigantisch. We zien het aan de beurskoersen van ons grootste bedrijf. We zien het ook aan ondernemers die gek worden."
Het handelsland van Europa
"Exporten naar Amerika worden duurder", gaat Paternotte verder. "Het betekent ook heel veel onzekerheid. Wij zijn het handelsland van Europa. Als er één land veel last van heeft in Europa, dan zijn wij het wel. We moeten in actie te komen om te zorgen dat we ons land beschermen, maar ook nieuwe markten opzoeken. Dat we onze bedrijven nieuwe kansen geven om in andere landen geld te verdienen."
Paternotte vindt dat we wakkerder moeten worden dan het kabinet nu doet. "Je hoort ze heel weinig zeggen - behalve dat we rustig moeten blijven. Dat is altijd verstandig. Maar ook iets doen is misschien nog wel belangrijker. In andere landen hoor je dat veel meer. Bijvoorbeeld het pleidooi om meer handelsverdragen te sluiten met andere landen in de wereld. Laten we de rest van de wereld verenigen. Ook tegenover die handelsoorlog van Trump."
Dubbele espresso cafeïnevrij
"Als we eerlijk zijn, heeft Nederland niet echt een rol gespeeld bij die vorige tarievenronde", aldus Paternotte. "In Brussel hoor je Nederland eigenlijk nauwelijks. Het zijn Frankrijk, Italië, Duitsland die veel meer de toon bepalen. Dat is een behoorlijk stevige toon. Als Trump doorgaat, slaan we ook terug. Dan gaan we ook Amerikaanse bedrijven aanpakken met een Europees instrument. Daar heeft Nederland eigenlijk niks over gezegd. Dick Schoof zei: ik wil graag een robuust antwoord, maar ook deëscalerend. Dat klinkt een beetje alsof je een dubbele espresso wil, maar dan wel cafeïnevrij."
Focus verleggen is het devies. Een bekend voorbeeld is Canada. "Daar hebben we nu ook al een handelsverdrag mee. Dat komt nu ook goed uit. Maar bijvoorbeeld Brazilië; er ligt een verdrag klaar om veel meer zaken te doen met Brazilië. Dat kan onze economie 300 miljoen opleveren. Bijna heel Europa is voor, maar het Nederlandse kabinet weet het nog niet."
'Ga nou doorpakken'
"Het is eigenlijk gek dat wij zo'n kleine rol spelen in Brussel bij het bepalen van het Europese antwoord", luidt de zorg van Paternotte. "Nederland is nu samen met Frankrijk het land dat het handelsverdrag met Zuid-Amerika blokkeert. Ik was ook laatst in Zweden. Wat ze daar zeiden, was: we zijn allebei handelslanden, maar jullie blokkeren het handelsverdrag. Daarmee raken jullie ook onze economie. Stop daar nou mee. Dat wordt vandaag ook wel mijn oproep aan de minister (Reinette Klever, red.). Ga nou doorpakken. Maak een keuze. Dat blijven twijfelen helpt niet en we hebben die hulp wel hard nodig."