Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

De Hoop (GL-PvdA): 'Schandalig' en 'gênant' dat kabinet niet ingrijpt bij azc-bijeenkomst Uden'

Redactie

In het Brabantse Uden staat vanavond een nieuwe informatiebijeenkomst gepland over de komst van een AZC. Weer dreigt de bijeenkomst op een fiasco uit te lopen. ''Gênant'', noemt Habtamu de Hoop, Tweede Kamerlid van GroenLinks-PvdA, de situatie.

"Ik vind het bizar en schandalig dat het kabinet niet ingrijpt na wat er vorige week is gebeurd", zegt De Hoop in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Vorige week liep een protest rond een eerste bewonersbijeenkomst uit op rellen. De Mobiele Eenheid (ME) moest toen ingrijpen en zes mensen werden opgepakt.

De bijeenkomst van vanavond dreigt weer uit de hand te lopen, zeggen bronnen tegen Omroep Brabant. "We verwachten weer demonstraties, aangezien er huis-aan-huis oproepen zijn verspreid", zegt een woordvoerder van de gemeente Maashorst tegen de omroep. Net als vorige week wordt er voor actievoerders een speciaal 'demonstratievak' ingericht. Voor de bijeenkomst hebben zich inmiddels 255 bewoners aangemeld, maar er worden er nog meer verwacht.

Kritiek op Faber

De Hoop grijpt de situatie in Uden aan om zijn frustratie te uiten over het huidige asielbeleid van PVV-minister Faber. "Lokale bestuurders moeten beleid uitvoeren vanuit het kabinet maar krijgen daarbij geen steun van de minister. Ze komt niet voor hen op en maakt er een potje van."

Habtamu de Hoop
Tweede Kamerlid (GL-PvdA)

“Lokale bestuurders moeten beleid uitvoeren vanuit het kabinet maar krijgen daarbij geen steun van de minister. Ze komt niet voor hen op en maakt er een potje van.”

Quote delen
  • Gekopieerd

Faber komt volgens De Hoop bovendien haar beloften niet na. Eerder had Faber gezegd dat ze de spreidingswet al eind 2024 wilde intrekken, later zei ze dat dit voor de zomer moest gebeuren. Nu blijkt dat de wet op z'n vroegst op 1 februari 2026 wordt ingetrokken.

In de spreidingswet is geregeld dat gemeenten op basis van hun inwoneraantal en financiële draagkracht een bepaald aantal opvangplekken krijgen toegewezen. Als ze die opvang niet kunnen regelen, is het mogelijk een aantal plekken binnen hun provincie te ruilen met andere gemeenten. Doen gemeenten meer dan van hen wordt gevraagd, dan krijgen ze een bonus.

'We moeten luisteren naar de onvrede'

De spreidingswet moet de asielopvang eerlijk over Nederland verdelen. De wet wordt door tegenstanders 'dwangwet' genoemd en ook naar dat geluid moet geluisterd worden, vindt politiek verslaggever Tom Staal. "Wat in Uden is gebeurd is absoluut niet fraai, maar het geeft wel aan hoe groot de onvrede is onder de bevolking."

Staal vervolgt: "Dit geluid van weerstand hoor je steeds vaker in de maatschappij en daar moeten we echt wat mee."

De gemeente Maashorst vangt momenteel driehonderd asielzoekers op in een voormalig Van der Valk-hotel in Uden. Die opvang stopt per 1 oktober 2026. De gemeente wil deze groep asielzoekers dan opvangen op een nieuwe locatie in het dorp.

stemmen

Wat vond je er van?

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau