Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Statushouders eerder aan het werk, maar deel blijft uitkering krijgen: 'Laat mensen niet verpieteren in opvangcentra'

Hans Stehouwer

Uit cijfers van het CBS blijkt dat steeds meer statushouders eerder werk vinden in Nederland. Na negen jaar is bijna de helft van hen aan het werk. Ondertussen ontvangt dertig procent van hen na die tijd nog steeds een uitkering. "Het helpt om in te zetten op snel integreren", reageert CDA-leider Henri Bontenbal in Goedemorgen Nederland op NPO 1. 

"Op het moment dat je heel snel begint met mensen de taal leren en aan het werk helpen, dan hebben zij en de samenleving daar de rest van hun leven plezier van", zegt Bontenbal. "In onderzoeken zijn ook hele groepen Syriërs gevolgd vanaf 2014, je ziet gewoon als je als overheid heel snel erbovenop zit - namelijk niet mensen laten verpieteren in opvangcentra - dat is het allerbeste."

Droge sommetjes

"Er zijn hele studies gedaan over hoeveel asielzoekers de samenleving kosten. Dat zijn tamelijk cleane sommetjes", vindt de geboren Rotterdammer. "Maar we weten gewoon: snel integreren levert de samenleving geld en dat is voor de mensen zelf ook het allerbeste."

Henri Bontenbal
CDA-fractievoorzitter

“Snel integreren levert de samenleving geld en dat is voor de mensen zelf ook het allerbeste.”

Quote delen
  • Gekopieerd

Volgens politiek verslaggever Tessa van Viegen is 'er wel degelijk aan allerlei knoppen gedraaid'. "Onder meer hebben ze die 24 weken-eis. Eerst mochten asielzoekers alleen maar 24 weken per jaar werken, dat hebben ze losgelaten. Maar er zijn ook tientallen miljoenen geïnvesteerd om ook organisaties te helpen zo'n statushouder aan te nemen, te begeleiden en met die taal te helpen."

Apathisch

"Als je mensen een jaar lang of twee jaar in azc's houdt en je verhuist ze ook nog zeven keer, dan moet je er niet gek van opkijken dat die mensen de rest van hun leven apathisch op de bank zitten", aldus Bontenbal. "Zet je ze gelijk in, dan maak je ze onderdeel van de samenleving."

Dertig procent van de statushouders ontvangt na negen jaar nog altijd een uitkering. "Daar is nog heel veel inzet nodig", zegt Bontenbal. "Laten we ook niet vergeten dat bijvoorbeeld een deel van de mensen gewoon getraumatiseerd is. Dus die mensen kunnen ook niet meteen helemaal werken. Maar het zegt mij vooral dat we niet alleen serieus werk moeten maken van het naar beneden brengen van de instroom, maar de mensen die mogen blijven, die moet je zo snel mogelijk integreren."

Gesprek met Faber

Bontenbal had maandag een kennismakingsgesprek met asielminister Marjolein Faber. "Ik heb mijn zorgen duidelijk gemaakt. Ik heb gevraagd: hoe serieus is het kabinet nou echt met deze wetten? Zijn we hier een spel aan het spelen of willen we die wetten zo goed mogelijk door de Kamer? Ik heb de intentie van het CDA op tafel gelegd, namelijk dat we zo goed mogelijk naar de inhoud kijken. Wat goed is gaan we steunen en we gaan verbetervoorstellen doen."

"Ik heb ook wel een aantal zorgen over onderdelen van die wet geuit, maar ook bijvoorbeeld mijn zorgen geuit over wat er nu bij de protesten rond de azc's gebeurt en de rol die bewindspersonen daarin hebben", blikt Bontenbal terug op de ontmoeting met Faber. "We weten uit onderzoeken en ervaring dat het nogal uitmaakt hoe je als politici of als bewindspersonen over de doelgroep asielzoekers en de komst van azc's praat. Dat slaat gewoon neer op hoe mensen zich gedragen in de samenleving. Als een debat in de Kamer heel ruw is, dan zie je daar bijvoorbeeld op sociale media effecten van."

Henri Bontenbal
CDA-fractievoorzitter

“Als een debat in de Kamer heel ruw is, dan zie je daar bijvoorbeeld op sociale media effecten van.”

Quote delen
  • Gekopieerd

Bontenbal vindt dat burgemeesters vaak in de steek gelaten worden door het kabinet. "Wat die burgemeesters doen is gewoon uitvoering van het beleid van het kabinet. Die burgemeesters zijn geen linkse burgemeesters die het leuk vinden om azc's te bouwen. Die voeren kabinetsbeleid uit. Dan moet je als kabinet achter die burgemeesters gaan staan en ook verdedigen. Zolang er asielzoekers zijn, heb je asielzoekerscentra nodig en die moeten ergens zijn. Politici hebben een rol in het aanjagen van die boosheid en dat moeten ze denk ik niet doen."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau