NSC-Kamerlid Agnes Joseph: 'Kritiek op mijn pensioenplannen overdreven'
NSC-Tweede Kamerlid Agnes Joseph noemt de kritiek van de Raad van State op haar pensioenplannen overdreven. De RvS waarschuwt voor totale chaos als mensen zelf mogen aangeven of ze meegaan naar het nieuwe pensioenstelsel, maar volgens Joseph is daar helemaal geen sprake van. Ook denkt ze dat de beslissing niet te ingewikkeld is voor de gemiddelde Nederlander.
NSC en BBB willen dat pensioendeelnemers via een referendum kunnen aangeven of ze naar het nieuwe stelsel willen overstappen. Na de verwoestende kritiek van de Raad van State is het plan aangepast, maar nog steeds is een referendum mogelijk in het gewijzigde plan. Joseph stelde eerder dat de Raad van State voorbijgaat aan de principale bezwaren van haar partij, namelijk dat Nederlanders zelf over hun bestaande pensioen moeten kunnen beslissen.
Luister deze aflevering nu terug als podcast:
'Kan efficiënt in stand gehouden blijven'
De politica denkt niet dat dit zorgt voor chaos. ''Het wordt bijzonder overdreven. 23 procent van de pensioenfondsen gaat al niet invaren in het nieuwe systeem. Het bestaande stelsel blijft gewoon in stand. Wat ik heb gezegd: stel er is individueel bezwaarrecht en er is een groepje deelnemers dat in het bestaande fonds wil blijven, dan kan het fonds die groep naar een ander fonds overzetten. Je kunt het heel efficiënt in stand houden. Zo gebeurt het ook in de praktijk'', zegt ze in Sven op 1 op NPO Radio 1.
Is zo'n beslissing voor leken niet veel te lastig? '''Het is absoluut niet ingewikkeld voor mensen om te kiezen of hun bestaande pensioen wordt aangepast of niet'', reageert Joseph. ''Voordat het nieuwe stelsel er kwam, hadden mensen altijd al die inspraak. Mensen konden bezwaar maken. Waarom kan dat niet meer op het moment van transitie? Dat is heel bijzonder.''
'Te weinig inspraak'
Over het nieuwe pensioenstelsel is jarenlang gesteggeld. Het politieke pad is volledig bewandeld en de keuze is gemaakt, stelt de Raad van State. Joseph: ''We zijn een enorm grote transitie in gegaan. We wisten dat het risicovol was. Dingen zijn misgegaan. Mensen hebben niet genoeg inspraak gehad. Je moet de wet verbeteren. We willen dat de operatie slaagt en dat de pensioenfondsen draagvlak houden.''
De Tweede Kamer debatteert volgende week over het voorstel.