Malafide jeugdzorgmedewerkers ronselen kwetsbare jongeren voor prostitutie en drugsvervoer
Malafide jeugdzorgmedewerkers ronselen kwetsbare jongeren voor prostitutie en het vervoeren van drugs. Daarvoor waarschuwen deskundigen in de Telegraaf. "Ze beginnen met pinpasfraude, maar uiteindelijk gaat het zelfs om het opblazen van een huis. Die malafide jeugdzorgmedewerkers zeggen: 'Op deze manier kan ik 5.000 euro per maand verdienen'", vertelt hoofdredacteur van de krant Kamran Ullah in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Uit een steekproef van Stichting Kwaliteitsregister Jeugdzorg (SKJ) blijkt dat één op de vijf jeugdzorgmedewerkers hun papieren niet rond heeft. SKJ verdenkt ze van fraude met zogenaamde ervaringscertificaten (EVC’s), schrijft De Telegraaf.
De steekproef werd uitgevoerd vanwege zorgen over fraude en het crimineel uitbuiten van kwetsbare jongeren. Volgens een directeur van een kleinschalige zorgorganisatie, die zonder naam in de krant wil, zijn het vaak jongeren met een beperking, die uit huis zijn geplaatst of op een crisisplek in een jeugdzorginstelling wonen, die het slachtoffer zijn.
"Ze worden onder meer geronseld voor de prostitutie, om drugs te vervoeren of een vuurwerkbom bij een voordeur te plaatsen." Volgens de directeur overzien de jongeren vanwege hun leeftijd of beperking de gevolgen niet van hun daden. "Omdat ze maar weinig perspectief zien voor zichzelf, zwichten ze voor het grote geld", vertelt hij tegen de Telegraaf.
Uit de steekproef blijkt dat 50 van de 274 medewerkers hun papieren niet op orde hebben, bijna één op de vijf. SKJ vreest dat dit aantal het topje van de ijsberg is. In totaal staan 62.000 professionals geregistreerd.
'Zicht op de jeugd aan het verliezen'
Docent Eric van 't Zelfde, bekend van tv-programma DREAM SCHOOL, is niet verbaasd over het nieuws. "Het is makkelijk om kwetsbare jongeren te ronselen. Hier wordt echt over nagedacht, net zoals er nagedacht is over welke opleiding je moet volgen om in een havengebied binnen te komen. Dan volg je natuurlijk een scheepsvaartopleiding. Dan kom je in de haven terecht, om uithaler te worden."
"Hier zit heel groot denken achter, dit zijn georganiseerde families. Die verdienen heel veel geld met dit soort praktijken", zegt hij. "Wat beter kan is meer controle vanuit scholen. Wij zitten eigenlijk altijd met kinderen op ons netvlies; met welk kind klopt iets niet of loopt het niet?"
Hij denkt dat problemen met jongeren vaker voorkomen door bezuinigingen. "Je hebt veel contact nodig met wijkagenten, die hebben heel veel informatie. Maar we zien ook dat wijkagenten wegbezuinigd worden en buurthuizen gesloten worden. We zijn daarmee ook een beetje het zicht op de jeugd aan het verliezen. En dan loop je dit risico met elkaar."
'Heel slecht signaal'
CDA-leider Henri Bontenbal, ook te gast in Goedemorgen Nederland, denkt dat de jeugdzorg ook hand in eigen boezem moet steken. "Blijkbaar wordt één op de vijf mensen niet goed gescreend en hebben we dus allerlei bureautjes die dit soort activiteiten mogen uitvoeren, waarbij er geen enkele check is of ze daadwerkelijk ook iets van zorg leveren aan de meest kwetsbare doelgroep."
"Het is ook echt schokkend dat het niet gaat om één op de honderd, maar om één op de vijf. Als dat representatief is, is dat natuurlijk een heel slecht signaal voor de stand van de jeugdzorg."