Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

FNV stelt ultimatum aan Tata Steel, Bontenbal pleit voor schrappen CO2-heffing

Hans Stehouwer

FNV eist dat Tata Steel Nederland het huidige reorganisatieplan intrekt, anders volgen op korte termijn stakingen. Vakbondsbestuurder Cihan Lacin overhandigde maandagochtend tijdens een bijeenkomst met ruim duizend leden een brief met "harde eisen" aan topman Hans van den Berg. Het bedrijf heeft tot vrijdag om te reageren, op basis daarvan bepaalt FNV hoe de acties eruit gaan zien.

De gesprekken tussen Tata Steel en het ministerie gaan over het toekomstbestendig maken van het bedrijf. Het steekt FNV dat Tata bij de reorganisatie in IJmuiden vooral focust op het schrappen van 1600 voltijdbanen, in plaats van op de inhoudelijke verandering van werkzaamheden. Lacin wil dat dit aantal van tafel gaat en dat het bedrijf in plaats daarvan "terug naar de tekentafel gaat en komt met uitgewerkte plannen".

"Hans van den Berg doet dit niet zomaar", zegt CDA-leider Henri Bontenbal over het schrappen van de 1600 banen in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Dit soort mensen hebben ook hart voor hun medewerkers. Waar hij mee geconfronteerd wordt, is dat Tata Steel zich uit die markt aan het prijzen is. Hij voelt zich genoodzaakt om dat te doen."

'Niet één oorzaak'

"Het gaat natuurlijk al langer niet goed in de industrie, de Nederlandse industrie heeft het gewoon zwaar", ziet Bontenbal. "Er is geen één oorzaak. De staalmarkt is niet goed. China dumpt heel veel staal op de Europese markt. Daar heeft een staalbedrijf heel veel last van. Tegelijkertijd zie je dat Tata Steel IJmuiden het binnen Europa ook nog eens extra zwaar heeft omdat we in Nederland allerlei extra belastingen en heffingen hebben die Nederland op achterstand zetten ten opzichte van andere Europese landen."

Henri Bontenbal
CDA-fractievoorzitter

“We hadden nooit aan de CO2-heffing moeten beginnen.”

Quote delen
  • Gekopieerd

Bontenbal vindt dat de nationale CO2-heffing geschrapt moet worden. "Daar hadden we ook nooit aan moeten beginnen. Die prijst Nederlandse bedrijven uit de markt. Maar kijk ook naar nettarieven of energiebelastingen. Als je een heel energie-intensief bedrijf hebt en je kijkt naar wat zij betalen voor hun stroom, dan is dat drie keer zoveel als in Frankrijk en twee keer zoveel als in Duitsland. Dat hou je dus niet zo lang vol."

Industriebehoud

"Ik denk dat je in Nederland een industrie moet willen houden", aldus Bontenbal. "Dat is niet alleen voor werkgelegenheid, maar ook geopolitiek. Ik denk dat je het Europees moet bekijken, maar het is gek dat je als Nederlands bedrijf niet alleen met de rest van de wereld moet concurreren, maar ook nog eens binnen Europa."

Henri Bontenbal
CDA-fractievoorzitter

“Het is gek dat je als Nederlands bedrijf niet alleen met de rest van de wereld moet concurreren, maar ook nog eens binnen Europa.”

Quote delen
  • Gekopieerd

In Engeland heeft men de hoogovens genationaliseerd, maar Bontenbal is daar niet per se een voorstander van. "Als dat in het uiterste geval nodig is, dan zou dat kunnen. Alleen de vraag is wel: wat lost het op? Als je doet alsof nationalisatie die problemen bij Tata Steel oplost, dat is natuurlijk niet waar. Als Tata Steel nog steeds niet zo'n efficiënt bedrijf is, dan zal ook een genationaliseerd Tata Steel mensen gaan ontslaan."

Heftigste mededeling

FNV-leden bij Tata zijn volgens bestuurder Lacin "bijna unaniem" van mening dat ze de reorganisatie op deze manier niet accepteren. "Dit is de heftigste mededeling in jaren bij het bedrijf. Er heerst veel onrust en frustratie. De 9500 medewerkers worden eigenlijk gegijzeld door de mededeling van afgelopen week."

Het bedrijf verbaasde FNV vrijdag door in een presentatie aan medewerkers te zeggen dat veertig procent van het geplande banenverlies onder productiepersoneel plaatsvindt. Woensdag zei het bedrijf nog dat het vooral ondersteunende en - managementfuncties schrapt. "Het leek erop dat het de productieafdeling helemaal niet ging raken, maar binnen 48 uur was dat compleet anders", zegt Lacin.

Hele regio

"Je moet niet vergeten dat het niet alleen die 1600 banen bij Tata Steel zijn", vult De Telegraaf-hoofdredacteur Kamran Ullah, ook te gast in Goedemorgen Nederland, aan. "Het zijn ook heel veel bedrijven in de omgeving die echt afhankelijk zijn van Tata Steel. Het gaat echt om nog veel meer duizenden gezinnen in dat hele gebied van IJmuiden, Beverwijk, Heemskerk."

stemmen

Wat vond je er van?

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau