Olieprijs keldert en Russische economie zucht: profiteert Oekraïne?
De economische maatregelen van president Donald Trump blijven wereldwijd hun sporen nalaten. Ook Vladimir Poetin zou zomaar eens kind van de rekening kunnen worden. Doordat Russische olie nu niet de begrote 70, maar 50 dollar waard is, ziet het land een belangrijke economische pijler afbrokkelen.
Het verschil van 20 dollar per vat hakt er stevig in bij een economie die sterk leunt op olie-inkomsten, legt Ruslandkenner Helga Salemon uit in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Ze kunnen het net redden met 60 dollar per vat. Alles boven dat bedrag gaat naar een nationaal welvaartsfonds – een soort spaarpot voor mindere tijden. Maar dat fonds is bijna leeg, mede door de sancties. Door de daling van de olieprijs mist Rusland dit jaar 30 miljard dollar aan inkomsten, bovenop een al begroot tekort van 12 miljard."
Oorlog boven alles
En dat terwijl de oorlog in Oekraïne het Kremlin volgens Salemon 150 miljard dollar per jaar kost. "Het tekort komt neer op een vijfde van het oorlogsbudget", legt ze uit. "Dat maakt het moeilijker voor Rusland om zijn uitgaven te dekken. Maar het laatste wat Poetin zal opofferen, is de oorlog. Dus wordt er bezuinigd op onderwijs, gezondheidszorg, jeugdzorg, noem maar op. Het zijn de gewone mensen die de rekening betalen.”
Opsteker voor Oekraïne
Voor Oekraïne is dit economisch ongemak van Rusland mogelijk een opsteker. "Hoe minder geld in de Russische schatkist, hoe minder Poetin kan uitgeven aan de oorlog", aldus Salemon.
Toch is het nog maar de vraag of dit de oorlog op korte termijn zal beïnvloeden. "Russen zijn vreselijk gelaten", zegt ze. "Er gaat heel veel geld naar oorlog, maar ook naar depressie. De geheime diensten, politie, justitie, propaganda. Mensen zijn gehersenspoeld, ze worden onderdrukt."