TikTok-huisarts waarschuwt: 'Door een gezondere levensstijl kunnen heel veel ziektes worden voorkomen'
Hoe spoor je als huisarts mensen aan om gezonder te gaan leven? Dat kan uiteraard door dat op spreekuren te benadrukken, maar ook via social media. Dat doet huisarts Elise Janssen, bekend van het Instagram-account Dokter Elise.
"Toen ik in 2018 startte met een baan in het ziekenhuis ben ik me rot geschrokken. Heel veel ziektebeelden die ik daar voorbij zag komen, hadden voorkomen kunnen worden als mensen gezonder hadden geleefd", vertelt Janssen in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Die periode spoorde Janssen aan om bewuster leven beter op de kaart te zetten en dat deed ze met haar social media-accounts.
Op TikTok en Instagram geeft Janssen inmiddels bijna dagelijks simpele tips waarmee mensen gezonder kunnen gaan leven. Als je makkelijk op de fiets naar je werk kunt, laat dan de auto staan: "Bewegen is beter voor je hart en longen. Ook je darmen komen dan in beweging", legt Janssen uit in één van de filmpjes.
VEVO-recepten
In andere korte video's geeft Janssen tips voor gezonde recepten. "Mijn recepten zijn gebaseerd op het VEVO-principe. Dat staat voor vezels, eiwitten, vitamines en onverzadigde vetten. Daarin zit alles wat je nodig hebt om gezond te leven en je goed te kunnen voelen."
In een filmpje laat Janssen zien dat een simpele smoothie met zaden en fruit al voldoet aan het VEVO-principe. "Een schepje eiwitpoeder kan er ook in, dan krijg je net wat extra's binnen", aldus Janssen.
Boek met tips
"Het is niet makkelijk om van levensstijl te veranderen. We zijn ontzettend druk in ons dagelijks leven en online kom je heel veel accounts tegen die ook voedingsadvies geven." Soms zien mensen door de bomen het bos niet meer, aldus Janssen, en kiezen daarom voor allerlei gekke diëten: "Of ze gaan pillen slikken in de hoop de gezondheid maar te bevorderen."
En dat was de reden voor Janssen om een boek te gaan schrijven met tips voor een gezondere levensstijl en waarin gezonde recepten staan. "Online worden we compleet overprikkeld. Je bent constant maar aan het scrollen en de filmpjes moeten steeds korter. Dat is best heftig voor je brein om allemaal te verwerken. Je staat continue aan", legt Janssen uit. Een boek waar rustig doorheen kan worden gebladerd, biedt rust in al die drukte was daarom het idee.