Goedemorgen Nederland
Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Europese tegenmaatregelen klaar, maar minister Beljaarts hoopt op dialoog met Trump: 'Deze situatie is voor niemand goed'

Peter Visser

Minister van Economische Zaken Dirk Beljaarts steunt de lijn van commissievoorzitter Ursula von der Leyen, die het gesprek met de Verenigde Staten op gang wil houden om een handelsoorlog te voorkomen. "Deze situatie is voor niemand goed, niemand schiet er iets mee op", zegt Beljaarts over de importtarieven van Donald Trump.

De AEX-index op het Damrak leed gisteren het grootste dagverlies sinds 2020, toen de coronapandemie zorgde voor grote paniek onder beleggers. Nu is de handelsoorlog die Trump vorige week startte de boosdoener. De AEX kelderde met ongeveer 6 procent, nadat de hoofdindex vrijdag al meer dan 4 procent kwijtraakte. Vandaag veerde de AEX weer iets op. 

Voorzitter van de Europese Commissie Von der Leyen herhaalde gisteren dat ze het liefst wil onderhandelen met de Verenigde Staten over de vorige week aangekondigde importtarieven. Eurocommissaris Maroš Šefčovič (Handel) heeft bij de Amerikaanse autoriteiten eerder een voorstel gedaan voor een zogeheten 'zero for zero'-deal, meldt een EU-bron. Maar Europese tegenmaatregelen liggen "nog altijd op tafel", waarschuwde Von der Leyen. 

Dirk Beljaarts
Minister van Economische Zaken

“Ik vermoed dat president Trump een probleem aan het oplossen is dat er niet is.”

Quote delen
  • Gekopieerd

Beljaarts steunt de koers van Von der Leyen en hekelt de importtarieven uit Washington. "Ik vermoed dat president Trump een probleem aan het oplossen is dat er niet is", begint de PVV-bewindsman in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Hij wil het hoofd koel houden. "Verder escaleren heeft niemand baat bij. We moeten juist zorgen dat we tot elkaar komen. Dat is precies wat Ursula von der Leyen gisteren gepoogd heeft om te doen."

Recessie 

De meeste wereldwijde beursgraadmeters noteren inmiddels ruim 10 procent onder de laatste recordstanden en bevinden zich daarmee in correctiegebied. Enkele indices, zoals de Duitse DAX, zijn bijna 20 procent in waarde gedaald ten opzichte van de recordniveaus. De DAX in Frankfurt tikte in maart, voor de importheffingen van Trump, nog een recordniveau aan. 

Wereldwijd wordt inmiddels gevreesd voor een recessie, maar Beljaarts wil niet te hard van stapel lopen. "Een recessie in de Verenigde Staten is nog wat anders dan een recessie in Nederland. Hier zijn we wat voorzichtiger om dat woord te gebruiken, want de economische groei staat er nog goed voor."

Dirk Beljaarts
Minister van Economische Zaken

“Een recessie in de Verenigde Staten is nog wat anders dan een recessie in Nederland. Hier zijn we wat voorzichtiger om dat woord te gebruiken.”

Quote delen
  • Gekopieerd

"We hadden voor dit jaar een groei van 1,7 procent voorspeld. Daar zal misschien een paar tiende vanaf gaan, dat heeft alles te maken met de afloop van deze situatie. Maar de economische groei in Nederland en Europa is gewoon goed", benadrukt de minister, die een recessie ook niet wil uitsluiten. "Het kan, maar wat ik niet wil doen is speculeren."

Tegenmaatregelen

Bovendien zijn de beurzen veerkrachtig. "Je ziet dat beurzen per kwartier kunnen schommelen. Als geluiden gunstig zijn, kan het snel weer optrekken", zegt Beljaarts, die de situatie afwacht. "Alles heeft te maken met hoe dit zich verder ontwikkelt", doelt hij op de handelsoorlog. "Het standpunt van Nederland is dat we de-escaleren en zorgen dat we er op een goede manier uitkomen."

Mocht dat niet lukken, liggen er Europese tegenmaatregelen klaar. "Het ligt op tafel, maar het is niet iets om op vooruit te lopen", zegt de bewindsman, opnieuw voorzichtig. De maatregelen zijn volgens hem nog slechts een stok achter de deur. "We moeten zo voorzichtig mogelijk zijn om deze situatie niet te laten ontsporen door toedoen van de Unie. Dat zou voor de Nederlandse economie niet goed zijn."

'Werken aan strategische autonomie'

Volgens Beljaarts laat de situatie op de wereldmarkten zien dat de Europese Unie afhankelijker moet worden. "We moeten werken aan onze eigen strategische autonomie. Tijdens corona hebben we gezien dat als exportlijnen worden doorgesneden, bijvoorbeeld de Duitse automotive industrie stil komt te liggen. Dat kunnen we ons niet permitteren."

Dirk Beljaarts
Minister van Economische Zaken

“Tijdens corona hebben we gezien dat als exportlijnen worden doorgesneden, bijvoorbeeld de Duitse automotive industrie stil komt te liggen. Dat kunnen we ons niet permitteren.”

Quote delen
  • Gekopieerd

"Vandaar dat ik ook sterk inzet op het economische deel van die strategische autonomie. Dat doe ik bijvoorbeeld in de chipsector. We moeten op Europees grondgebied die hele waardeketen in huis hebben", zegt hij. "Chips zijn het nieuwe olie. Daar zit de kennis en de macht."

Beljaarts houdt het buitenland scherp in de gaten. "We zijn echt een handelsnatie. We zullen altijd met zo veel mogelijk landen moeten blijven handelen."

stemmen

Wat vond je er van?

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau