Hardrijders de klos? Flitsmarathon in heel Europa: 'Politie is er serieus mee bezig'
Automobilisten opgelet: deze week is een Europese flitsmarathon gaande om de verkeersveiligheid te verbeteren. Ieder jaar worden tijdens deze dagen tot honderdduizend boetes uitgeschreven. "We willen het aantal verkeersslachtoffers terugdringen", reageert operationeel leidinggevende Bart in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "We hopen te laten zien dat de politie er serieus mee bezig is."
Deze zogenoemde Speedweek is opgezet door Roadpol, een samenwerkingsverband van 29 Europese politiekorpsen. Meestal doen meer dan de helft van de aangesloten landen mee aan de grootschalige actie, waaronder Nederland, België en Duitsland. Bij eerdere edities van deze flitsweek werd duidelijk dat het mogelijk is om het aantal verkeersslachtoffers met een kwart terug te dringen.
De flitsmarathon is puur voor snelheidsovertredingen in het leven geroepen, aangezien dat de belangrijke oorzaak is van de ongeveer 25.000 dodelijke verkeersongelukken per jaar in Europa. Daarom zijn extra verkeerscontroles opgezet op plekken waar vaak snelheidsovertredingen plaatsvinden.
'De cijfers liggen hoog'
Bart (Politie Zeeland-West-Brabant) flitst samen met zijn collega op een drukke weg in Breda, waar in het recente verleden twee zware ongevallen hebben plaatsgevonden. "Het is nodig omdat in ons werkgebied veel ernstige aanrijdingen plaatsvinden, waarbij mensen zwaargewond raken of overlijden. De cijfers liggen hoog."
In het busje staat een camera opgesteld die de hardrijder in een splitsecond vastlegt. "Daar zit een computer aan vast en een collega van mij verwerkt de gegevens in het systeem." Hij verwacht dat deze dagen veel meer rijbewijzen worden ingevorderd. "En het zijn er normaal gesproken al zo'n tien á vijftien per week."
'Zijn er niet om jullie te pesten'
De politie kiest op basis van analyses, ongevalsgegevens en snelheidsgegevens tactische locaties uit. "Op deze locatie is een hogere gevaarsetting", zegt Bart, terwijl hij naast het flitsbusje staat. Dat deze analyse klopt, blijkt uit de cijfers: in iets meer dan een uur tijd heeft de politie al 72 verkeersovertredingen vastgelegd op de camera. "We schrikken er niet zo van, maar het is zeker veel. De hoogste overtreder zit op 72 kilometer per uur waar 50 is toegestaan."
De kans op een verkeersboete is deze dagen vele malen groter. In heel Europa is een flitsmarathon gaande, waarin tot honderdduizend bekeuringen worden uitgeschreven. "In krap een uur tijd hebben we al 53 overtreders vastgelegd", zegt operationeel leidinggevende Bart. #WNL pic.twitter.com/qWyqhn75uA
— WNL Vandaag (@WNLVandaag) April 8, 2025
Is het dan een goed idee om Flitsmeister continu op je telefoon aan te hebben staan? "Jammer genoeg heeft het wel zin", verzucht Bart. "Het gaat ons niet om de hoeveelheid bekeuringen, het gaat ons om het verhogen van de verkeersveiligheid", benadrukt hij. "De regels zijn er niet voor niets. We zijn er niet om jullie te pesten."
De 22e editie van de zogeheten Speedweek duurt van 7 tot 13 april. De volgende flitsmarathon staat gepland van 4 tot 10 augustus. Waar de focus dan op ligt, is nog niet bekend.