CDA-Europarlementariër over handelstarieven: 'Wij kunnen de Verenigde Staten ook pijn doen'
Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, heeft China dinsdag om economische samenwerking gevraagd vanwege de nieuwe importtarieven van de Amerikaanse president Donald Trump. CDA-Europarlementariër Tom Berendsen benadrukt bij radioprogramma Sven op 1 het belang van een sterk Europa: "Dat betekent dat wij ons niet uit elkaar laten spelen. Dat is wat Rusland probeert, dat is wat China probeert en dat is wat de Verenigde Staten nu ook proberen."
Het uit elkaar spelen lukte Rusland al met de tegenwerking van Hongarije in de steun aan Oekraïne, maar Berendsen ziet ook voorbeelden van een sterke Europese samenwerking. "Het Verenigd Koninkrijk had na de Brexit ook verwacht dat ze ons wel uit elkaar konden spelen en dat ze individuele deals zouden kunnen sluiten. Daar is Europa sterk blijven staan."
Nultarief
Berendsen noemt het Verenigd Koninkrijk een belangrijke partner op het gebied van defensie en energie. "Laten we in ieder geval goed samenwerken met ze. Dat is het belangrijkste. Maar wij moeten ook in onszelf geloven. Dat betekent dat de strategie richting de Verenigde Staten moet zijn: luister, deëscaleer, wij willen dit niet. Het nultarief wat Von der Leyen heeft voorgesteld - laten we die heffingen van beide kanten helemaal dalen - dat is het voorstel dat wij doen."
"Tegelijkertijd moeten we ook een stok dragen. De wortel is vrije handel, maar de stok is ook: wij kunnen ook de Verenigde Staten pijn doen. Met tarieven, maar bijvoorbeeld ook met wetgeving die is aangenomen in de afgelopen jaren. Als wij onder druk gezet worden, kunnen wij meer doen dan alleen tarieven instellen. Bijvoorbeeld de techsector aanpakken als dat noodzakelijk is. Dat zijn natuurlijk ook de mensen rond Trump die invloed op hem hebben en die ook wat onrustig worden met wat er op dit moment op de beurs gebeurt", aldus Berendsen.
ChatGPT
Op X gaat een bericht van een Duitse journalist rond vanuit de Europese Commissie met de strekking dat niemand dacht dat de regering van Amerika zo stom en destructief zou zijn en dat ze hun eigen land zouden opblazen door hun beleid te laten maken door ChatGPT. "Dat de ratio, het verstand en de logische keuzes in Washington op dit moment niet de boventoon voeren, is bekend. Natuurlijk is het makkelijk terugkijken en zeggen: er waren scenario's dat ze dit zouden doen. Maar dit is wel echt anders dan wij verwacht hadden, dat je zo in de steek gelaten wordt door een bondgenoot."
"Dat vergt dat iedereen hier wakker is geworden en laten we alsjeblieft één ding overhouden aan dit mandaat van president Trump", roept Berendsen op. "Dat we onder iedere volgende president van de Verenigde Staten niet meer zo afhankelijk zijn als dat we nu zijn."