De ministers Mona Keijzer (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) en Eppo Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) bekijken samen met Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn en de Haagse wethouder Saskia Bruines archeologische opgravingen op het Binnenhof.
ANP
Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Verbouwing Binnenhof legt ondanks vertraging rijke historie bloot: 'Het is schatgraven'

Rick Hartkamp

Het Binnenhof wordt voor bijna twee miljard euro verbouwd, maar de opleverdatum is al meerdere keren uitgesteld. Wel worden er imposante archeologische vondsten gedaan. Presentator Splinter Chabot volgt de verbouwing van het oudste parlementaire gebouw ter wereld op de voet en maakte er een documentaireserie over. "Er ligt acht eeuwen aan geschiedenis."

In door verschillende media opgevraagde documenten stond onlangs te lezen dat het ministerie verwacht dat het project pas in de zomer in 2030 is afgerond. "Er moet heel veel gebeuren. Het is een gigantisch complex", duidt Chabot de ingewikkeldheid van de verbouwing.

Vraagtekens bij 2030

"De Hofvijver is lek, het water stoomt de kelders van de Eerste Kamer in. Hoe ga je dat oplossen? Begin er maar eens aan", verzucht hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Vaklui hebben de ruimte, maar communiceer gewoon dat het langer duurt. Iedereen weet dat er bij een verbouwing dingen gebeuren die je niet verwacht." Chabot durft daarom zijn vraagtekens bij de hernieuwde deadline van 2030 te zetten.

Splinter Chabot
Programmamaker

“Vaklui hebben de ruimte, maar communiceer gewoon dat het langer duurt. Iedereen weet dat er bij een verbouwing dingen gebeuren die je niet verwacht.”

Quote delen
  • Gekopieerd

Oud-politicus Alexander Pechtold mag de stuurgroep van het Binnenhof voorzitten. "Daar zitten de hoge bazen in van de Eerste Kamer, Tweede Kamer, de Raad van State en het ministerie van Algemene Zaken. Het is een leuk project, met 800 jaar bouwgeschiedenis, duizenden kamers en heel veel verrassingen."

De verbouwing wordt echter getekend door tegenslagen. "Asbest kom je tegen, we hebben corona gehad, stikstofproblematiek en arbeidskrachten, zoek ze maar", somt Pechtold op.

Historische ontdekking

Eén van die verrassingen is de kabels en leidingen die in de grond zitten. "We dachten dat we wisten waar ze lagen, maar dertig procent blijkt te liggen op de plek waar die op de tekening stond. Het is een beetje schatgraven."

Dat is letterlijk zo, aangezien vandaag archeologische vondsten zijn gedaan uit de dertiende eeuw. Aan het Buitenhof zijn funderingsresten gevonden van een van de voorgangers van de huidige Stadhouderspoort. Volgens de betrokken bouwhistorici werpt de vondst een nieuw licht op de geschiedenis van het Binnenhof.

Nieuwe vertraging door vondsten?

De nieuwe vondsten laten zien dat achthonderd jaar geleden Graaf Floris V op het Binnenhof een machtscomplex van statuur wilde bouwen. De poort zou qua stijl moeten aansluiten bij de Ridderzaal, destijds een van de grootste zaalgebouwen in Europa.

Bij de opgravingen zijn ook andere vondsten gedaan: een schenkkan, een zeldzame zilveren penning en andere aanwijzingen over het dagelijks leven uit de tijd van de bouw. Volgens woonminister Mona Keijzer loopt de verbouwing geen nieuwe vertraging op, omdat hiermee rekening is gehouden in de planning. De vondsten worden tentoongesteld in het Informatiecentrum Binnenhof en zijn vanaf woensdag 9 april te bezichtigen voor publiek.

Alexander Pechtold
voormalig politicus

“Het is een leuk project, met 800 jaar bouwgeschiedenis, duizenden kamers en heel veel verrassingen.”

Quote delen
  • Gekopieerd

Ambitieuze deadline

Pechtold vindt de huidige deadline in 2030 ook ambitieus. "De politiek moet stoppen met hun eigen mening als het gaat om hun huis. Dat moet je aan experts overlaten. Maar in 2015 is gezegd: we doen alles in één keer, met een beperkt bedrag. Dat is misgegaan."

Toch vindt hij de negativiteit rondom de lange herstelwerkzaamheden overdreven. "We moeten er niet zo over zeuren. De verbouwing van het Rijksmuseum is ook jaren uitgelopen. Frankrijk heeft een andere mentaliteit. De Notre Dame staat in de fik en Macron (Emmanuel, president van Frankrijk, red.) zegt dat de boel over vijf jaar weer af is. Ze stopten er geld in. In Nederland gaan we letten op de kleintjes. Dat mag, maar het is wel het huis van onze democratie."

Chabot sprak Keijzer

Chabot liep tijdens het maken van de documentaireserie met Keijzer door het Binnenhof. "Ze raakte geëmotioneerd om het gebouw op deze manier te zien. Ze zei tegen me dat je pas weet wat het kost als je het opentrekt. En er moet nog heel veel worden opengetrokken."

Volgens Pechtold is 2030 haalbaar, maar dat hangt af van de uitkomsten van de Voorjaarsnota. "De Ridderzaal zit niet in het project. Ik ben geen politicus meer, maar het zou toch doodzonde zijn als je dadelijk de hele rand van het complex gerenoveerd hebt, maar dat je over tien á twintig jaar terug moet komen voor één van de belangrijkste gebouwen."

stemmen

Wat vond je er van?

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau