Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Onrustiger in Nederlandse klaslokalen: 'Collega zat verstopt in de kast'

Hans Stehouwer

Het is onrustiger in Nederlandse klaslokalen dan in veel andere landen. Leraren hebben meer moeite met orde houden, schrijft Trouw. Schooldirecteur Lucelle Comvalius vindt dat het allemaal wel wat strenger mag. "Mijn collega zat verstopt in een kast."

"Ik was altijd heel braaf op school", vertelt Comvalius in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Voor mij werd nooit naar huis gebeld. Bij m'n zusje was dat anders. Dan had mijn moeder haar oor altijd al in haar hand. Want waarom belt de docent? Dat is nu een verschil."

Comvalius, werkzaam op een middelbare school in Amsterdam, merkte op haar eigen school dat ouders onderdeel van het probleem kunnen zijn. "Als je nu kinderen aanspreekt, heb je weleens ouders die naar school komen, met pers en politie, omdat een kind de les niet meer in mocht. En mijn collega zit verstopt in een kast in het lokaal. Dan wordt het heel moeilijk om orde te houden."

Lerarenopleidingen

"Op het moment dat je studeert aan het hbo, krijg je heel veel vakkennis mee", stipt Comvalius een andere oorzaak aan: de lerarenopleidingen. "Wat ontbreekt: hoe ga je met leerlingen om? Hoe hou je orde? Dat is zo belangrijk. Aan alleen vakkennis heb je niets. Je bereidt kinderen ook voor op het leven buiten school."

Lucelle Comvalius
Schooldirecteur Waldorf aan de Werf

“Wat ontbreekt: hoe ga je met leerlingen om? Hoe hou je orde? Dat is zo belangrijk.”

Quote delen
  • Gekopieerd

In Groot-Brittannië hebben ze 'instructional coaching', in Nederland doen we aan 'de gouden weken'. "Daarin spreek je met elkaar af: hoe ga je met elkaar om?", vervolgt Comvalius. "In principe zouden die gouden weken ook voor ons moeten gelden, zodat we steeds met elkaar afspreken: zo doen wij het hier op school. Zodat niet bij de ene docent die regels gelden en bij de andere docent andere regels. Het mag zeker strenger."

stemmen

Wat vond je er van?

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau