Staatssecretaris Tuinman: 'Dienjaar is geen hink-stap-sprong naar dienstplicht'
Defensie moet groeien en het liefst een beetje snel, als het aan staatssecretaris Gijs Tuinman ligt. Er staan maar liefst 10.000 vacatures open en door de oplopende spanningen in de wereld komen daar nog eens tienduizenden bij. Volgend jaar krijgen miljoenen jongeren daarom de vraag of ze het leger in willen. Samenwerken met andere sectoren is voor het vullen van die vacatures cruciaal, want de personeelstekorten in Nederland zijn al enorm.
De staatssecretaris heeft inmiddels een warm lijntje lopen met werkgeversorganisatie VNO-NCW. Die organisatie volgt de plannen van Defensie op de voet - en dan met name de enorme aantallen nieuwe personeelsleden die Defensie wil aantrekken. "We weten elkaar steeds beter te vinden en staan niet op gespannen voet met elkaar", zegt Robin Biersma van VNO-NCW in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.
Luister de podcast. De tekst gaat hieronder verder.
Biersma zet haar argument kracht bij: "Laatst hebben we samen met de staatssecretaris en de vakbonden een algemene reservistenbepaling afgesloten in de cao's." Die bepaling maakt het gemakkelijk voor bedrijven en Defensie om personeel met elkaar uit te wisselen, legt Biersma uit.
Tekst gaat verder onder de X.
Het personeelstekort is groot in Nederland daarbovenop zoekt Defensie nu nog duizenden extra mensen en dat kan voor wrijving zorgen, maar: "We moeten elkaar niet beconcurreren, maar juist gebruikmaken van elkaars kracht", reageert Robin Biersma van @VNONCW in @WNLHaagseLobby.… pic.twitter.com/Mr8mkQdkQP
— WNL Vandaag (@WNLVandaag) April 7, 2025
Reservisten vormen de flexibele schil van de krijgsmacht. Zij hebben vaak ook een civiele baan en worden een paar keer per maand opgeroepen om te komen werken bij Defensie. Volgens Biersma liggen er nog veel meer kansen om op die manier personeel met elkaar uit te wisselen. "Als een tank bijvoorbeeld in onderhoud moet, dan kun je ook een aanbesteding doen in de technische sector zelf. Het personeel zit daar dan al en trek je niet weg uit het leger."
Angst om het leger in te gaan
Niet alleen het personeelstekort is een horde die staatssecretaris Tuinman moet nemen om Defensie te kunnen laten groeien. In de samenleving is er namelijk onrust ontstaan over een eventuele herinvoering van de dienstplicht die, anders dan het dienjaar, wél verplicht is. "Wat nu allemaal in gang wordt gezet, is absoluut geen hink-stap-sprong naar de dienstplicht", ontkent Tuinman. "Maar een dienjaar doen bij Defensie kan jongeren wel helpen in hun verdere leven."
Volgens Tuinman kan een dienjaar helpen om jongeren betere keuzes te laten maken en helpt het hen aan levenservaring. "Stel je doet een dienjaar en je stopt er daarna weer mee, dan heb je wel zelfredzame jongeren in de samenleving. Daar heb je echt wat aan als maatschappij."
Kinderen
Ook aan de keukentafel thuis heeft Tuinman het met zijn kinderen over het dienjaar. Tuinman heeft twee tienerdochters en een jonger zoontje. "Ze zouden allemaal een dienjaar willen doen en dat steun ik ook als ze dat uiteindelijk zouden gaan doen. Voor henzelf zou het een goede ervaring zijn."
Tuinman besluit: "De angst om naar het front te worden gestuurd moet je loslaten. Het is belangrijk om de krijgsmacht op te bouwen omdat het nu noodzakelijk is."