Veronique werd opeens kaal: 'Ik ben heel veel gaan roken, drinken en vreten'
Van de ene op de andere dag je haar verliezen. Het lijkt een nachtmerrie, maar voor mensen met alopecia areata is het bittere realiteit. Hoe ga je met deze aandoening om? Hoe vaak komen haarziekten voor? In de podcast Stand van Nederland: Generatie Next gaan we op zoek naar antwoorden.
Je wordt wakker en er ligt een enorme pluk haar op je kussen. Als je in de spiegel kijkt, zie je dat je haar voor een groot gedeelte is uitgevallen. Waar haaruitval voor sommige mensen een taboe is, wil Veronique Pardoen het onderwerp juist bespreekbaar maken.
'Vrouwelijkheid weg'
Pardoen ging in 2018 van een volle haardos naar kaal in twee weken tijd. "Ik werd wakker met een pluk op m'n kussen", haalt Pardoen terug. "En vervolgens in m'n borstel. Een paar weken later was ik kaal. Wat je dan ziet in de spiegel, herken je niet. Je vrouwelijkheid is weg - dacht ik op dat moment. Ik stond bekend om mijn mooie haren. Dat is de donkerste plek waar ik gezeten heb."
Alles veranderde in het leven van Pardoen. Ze verloor een leuke baan, vriendinnetjes en een woning in Amsterdam. "Je weet niet meer wat links en rechts is. Ik ben vooral heel veel gaan roken, drinken en vreten. Dat was mijn coping."
Luister hier naar de podcast van Stand van Nederland, waarin Pardoen haar verhaal vertelt:
Verschillende vormen
Tristan van Dongen is dermatoloog bij het Spaarne Gasthuis en gespecialiseerd in alopecia, wat in het Latijn 'haaruitval' betekent. "Er zijn heel veel verschillende vormen van alopecia", vertelt hij. "Elke vorm heeft eigenlijk een andere oorzaak. Alopecia areata wordt veroorzaakt door je eigen immuunsysteem. De mannelijke vorm van haarverlies wordt veroorzaakt door mannelijke hormonen. En je hebt andere soorten haarverlies die door een verstoring van de haargroeicyclus worden veroorzaakt, bijvoorbeeld door ziekte of hormonen."
Over het algemeen bevat elke haarziekte wel een element van genetische aanleg, weet Van Dongen. In Nederland krijgt zo'n tachtig procent van de mannen te maken met haarverlies, bij vrouwen ligt dat percentage uiteindelijk op zo'n zestig procent. Twee procent van de wereldbevolking heeft kans op het ontwikkelen van een ziekte zoals alopecia areata.
Meer weten over haarziekten? Luister nu naar de nieuwste podcastaflevering van Stand van Nederland: Generatie Next!