Replica Hamastunnel voor UvA moet voor dialoog zorgen: 'Universiteitsbestuur gezwicht voor agressief activisme'
Voor de Universiteit van Amsterdam (UvA) is donderdag een replica van een Hamastunnel te zien. Het kunstwerk is gemaakt door kunstenares Rachel Meijler, die met haar bouwwerk aandacht wil vragen voor de gijzelaars in Gaza. Hoewel het object volgens haar bedoeld is als oproep tot dialoog, blijft het universiteitsbestuur weg. "Het UvA-bestuur is gezwicht onder agressief activisme", zegt Meijler.
De keuze voor de UvA is geen toeval, vertelt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Dat komt onder meer omdat de UvA de banden met de Hebrew University heeft verbroken. Dat is het laatste wat je moet willen. Het verbreken van banden met Israëlische universiteiten, isoleert de kritische stem op de regering en dat moet je niet willen."
Voor Meijler is het conflict in het Midden-Oosten persoonlijk. "Op 7 oktober is ons neefje vermoord. Sindsdien ben ik bezig met aandacht vragen voor de gijzelaars die vastzitten in Gaza. Dat zijn er nu nog 59. We hebben een kunstobject gebouwd, waarmee we mensen kunnen laten beleven hoe het is om vast te zitten in zo’n tunnel."
Meijler denkt met haar Hamastunnel dat moeilijke gesprekken mogelijk kunnen worden. "Het is absoluut de bedoeling om een dialoog te openen. De UvA is gezwicht onder agressief activisme. We proberen juist dit conflict in het Midden-Oosten te bespreken, vanuit meerdere kanten met meer diepte. Er is steeds meer antisemitisme in Nederland, onder mom van antizionisme. Dat is heel lastig uit elkaar te halen. De studenten die naar de UvA gaan voelen zich niet veilig. Dat is onmogelijk in Nederland."
Dialoog aanwakkeren
Ze verwijst ook naar een recent incident. "Een paar dagen geleden heeft een man een Israëlische vlag verbrand, terwijl hij vermomd was als Hamasterrorist. Wat is er gebeurd met Nederland? Wij willen juist de dialoog aanwakkeren en moeilijke dingen bespreken. Hoe erg het ook is dat er slachtoffers zijn aan allebei de kanten. We zijn er niet bang voor, maar dit moet wel respectvol worden gedaan."
Studiogast en D66-voorman Rob Jetten wordt gevraagd naar een reactie op de man die een Israëlische vlag in brand stak. "Het is tuig dat zoiets doet. Het is een van de vele voorbeelden van het toenemende antisemitisme in Nederland. Je mag alles vinden van de verschrikkelijke regering Netanyahu en het leed dat in Gaza plaatsvindt, maar kritiek op Netanyahu mag je nooit misbruiken door toenemend antisemitisme toe te staan."
Volgens hem is het "heel belangrijk om de dialoog te blijven voeren", juist ook met de Israëliërs die kritisch zijn op Netanyahu. "Elke dag gaan er in Israël mensen de straat op. Onder anderen om aandacht te vragen voor de mensen die nog vast zitten in die Hamastunnels en zo snel mogelijk moeten worden vrijgelaten. Ik hoop dat dit kunstwerk daarin kan helpen om ervoor te zorgen dat meer mensen op de UvA fatsoenlijk met elkaar in gesprek gaan."
Liekens: 'Begrijp UvA-bestuur wel'
De Belgische oud-politica Goedele Liekens denkt dat er eerder sprake is van activisme dan van een kunstwerk. "Dialoog voeren is positief, dat moet je blijven loswrikken en blijven doen, maar dit is wel een dialoog vanuit een kant. Het gaat mij erom dat de directie van de UvA zegt dat ze dit laten voorbijgaan. Dat de universiteit hier afstand neemt om erger te voorkomen, vind ik een risico, maar begrijp ik wel."
Tekst gaat verder onder de X.
Jetten sluit zich daarbij aan. "Er is heel veel gebeurd op de UvA. Het slechtste voorbeeld was natuurlijk dat mensen met een bivakmuts aan tafel mogen ‘onderhandelen’ wat er op de UvA gebeurt. Ik denk dat je juist op universiteiten wil dat het debat op het scherpst van de snede gevoerd wordt en je van alle verschillende invalshoeken naar de oorlog in Israël en Gaza kijkt. Elke universiteit moet daar een goede afweging in maken."