WNL
Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Lekte PVV lintjesgate om afleiding te zoeken? 'Dat Wilders niet boos werd, was een aardige bevestiging'

Redactie

Minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) mag ondanks een motie van wantrouwen van nagenoeg de hele oppositie door met haar werk. Volgens D66-leider Rob Jetten is het geen toeval dat er opnieuw werd gedebatteerd over de onrust die een bewindspersoon veroorzaakt en niet over concrete beleidsvoorstellen van het kabinet.

Jetten vermoedt dat de PVV het verhaal over de lintjes bewust lekte aan De Telegraaf om de aandacht af te leiden van de problemen in het kabinet. "Ik sprak Wilders erop aan en hij werd niet boos", zegt Jetten in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Dat was een aardige bevestiging dat het klopt."

"We lezen vandaag op de voorpagina van De Telegraaf dat de zorgpremie omhooggaat. Dit kabinet beloofde dat de boodschappen goedkoper werd, de huren omlaag zouden gaan en de zorg goedkoper werd. Dit kabinet faalt op alle grote beloften. Dan is het wel lekker als je met een relletje de aandacht kan afleiden."

Jetten baalt ervan dat het woensdag weer over Faber ging en niet over de inhoud. "Ik zou het veel liever hebben over plannen van het kabinet om het voor Nederlanders beter te maken. Ga nou aan het werk en zorg er nou voor dat er wetsvoorstellen komen zodat we het over de inhoud kunnen hebben met elkaar."

Rob Jetten
D66-leider

“Ik sprak Wilders erop aan en hij werd niet boos. Dat is een aardige bevestiging dat het klopt dat de PVV het nieuws aan De Telegraaf heeft gelekt.”

Quote delen
  • Gekopieerd

De directe aanleiding voor het debat was Fabers weigering om haar handtekening te zetten onder de lintjesaanvragen voor vijf COA-vrijwilligers, zoals De Telegraaf zondag meldde. Ondanks een motie van wantrouwen van nagenoeg de gehele oppositie, mag Faber blijven zitten. Jetten begrijpt niet dat NSC en VVD de minister niet wegstemden.

"Ik denk dat de meeste mensen in Nederland zó klaar zijn met het ruzie en gedoe rondom Faber, dat het een prima uitkomst was geweest als ze was weggestuurd. Je voelde ook wel dat de coalitiepartijen bang waren, dat wanneer Faber naar huis zou moeten, het kabinet ook zou vallen. Dat vonden ze het nog niet waard. Je zag dat zowel Yeşilgöz, Van der Plas als Van Vroonhoven een kritische toon aansloegen in de tweede termijn. Het bleek duidelijk dat zij er ook klaar mee waren."

Maar is de lintjesgate wel reden genoeg om een minister weg te sturen? Campagnestrateeg Bas Erlings vindt van niet. "Dit was van alle kanten heel lelijke politiek. Deze aanleiding was eigenlijk te klein. De meeste kabinetten vallen op heel kleine dingen. Ik denk dat de oppositie probeerde het kabinet te laten vallen, door de druk op te voeren en te kijken of ze een wig konden drijven."

Jetten denkt van wel. "Als dit het eerste incident was met Faber, was het niet zo ontspoord. Dit is nadat ze Zelenski ondemocratisch noemde, de premier afviel en ruzie maakte met ministers." Volgens de D66'er wordt het steeds moeilijker voor Faber om nog effectief te functioneren. "Faber heeft de belangrijkste taak gekregen om migratie in te dammen. Ze krijgt nog eigenlijk niets voor elkaar. Ze kan alleen leveren als ze steun krijgt van de oppositiepartijen en daarmee een meerderheid voor de migratiewetten lospeutert. Dat is nu verder weg dan ooit."

Opmerkelijk moment

De Belgische oud-politica Goedele Liekens zag de afgelopen dagen vanuit België vooral hoe de PVV een afleidingstactiek toepaste. "Dit alles gebeurt om te camoufleren dat haar daden er niet zijn. We gaan er allemaal maar in mee. Faber lijkt heel strikt en strak te zijn. Eigenlijk doen we haar er een plezier mee om het over haar te hebben. Laten we zwijgen over dat mens."

Test gaat verder onder de X.

Na afloop van het debat vond een opmerkelijk moment plaats. Op het moment dat Pieter Omtzigt minister Faber de hand schudde, schudde hij tegelijkertijd flink met zijn hoofd. Jetten stond daar dichtbij. "Je voelde de spanning in de zaal. In Nederland dacht iedereen de afgelopen dagen: waarom is deze vrouw nog minister? Ze zit er nog en dat is omdat VVD en NSC haar nu nog niet naar huis durven te sturen. Ik denk omdat Geert Wilders anders verkiezingen wil."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau