Voorzitter van OV-NL Hatte van der Woude.
ANP
Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Voorzitter OV-NL luidt noodklok om verdwijning bussen uit dorpen: 'Rekening wordt bij de reiziger gelegd'

Rick Hartkamp

De Tweede Kamer debatteert woensdag over de toekomst van het regionale openbaar vervoer. Steeds meer buslijnen verdwijnen, tot grote ontsteltenis van bewoners in lokale dorpen. "De prioriteit ligt niet bij de buslijnen", constateert politiek verslaggever bij WNL Tessa van Viegen.

De consequenties van het geleidelijk afschalen van het regionale busvervoer zijn groot: door de slechtere bereikbaarheid kunnen met name scholieren geen gebruik meer maken van het openbaar vervoer om op school te komen.

De Tweede Kamer bespreekt woensdagmiddag strategische keuzes die gemaakt moeten worden om de bereikbaarheid te bevorderen. Voorzitter van OV-NL Hatte van der Woude hoopt dat "het debat over bereikbaarheid een keer op gang komt", verzucht ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Het OV dreigt hierdoor onbetaalbaar te worden voor mensen."

'OV vitale sector'

Buslijnen verdwijnen de afgelopen jaren stapsgewijs uit dorpen, waardoor de regio steeds meer afgezonderd raakt. "De minister (Barry Madlener, Infrastructuur, PVV, red.) en staatssecretaris (Chris Jansen, PVV, red.) kunnen besluiten dat dit een probleem is van het kabinet die we samen op moeten lossen. Het OV is een vitale sector", onderstreept Van der Woude.

De voorzitter geeft aan met alle betrokken partijen in gesprek te zijn. "In een Kamerbrief werd bevestigd dat de financiële problemen er zijn, maar er zit nog niet veel beweging in.""

Hatte van der Woude
Voorzitter OV-NL

“Het is niet dat we veel geld in het openbaar vervoer pompen, de rekening wordt bij de reiziger gelegd in vergelijking met andere landen.”

Quote delen
  • Gekopieerd

Een ander probleem is dat regionaal vervoer financieel gezien al een tijdje niet meer rendabel is. "Er is al afgeschaald door eerdere financiële problemen die we hadden. Alle lucht is er al uitgeperst", aldus de voorzitter. "De reiziger betaalt relatief veel. Het is niet dat we veel geld in het openbaar vervoer pompen, de rekening wordt bij de reiziger gelegd in vergelijking met andere landen." De bereikbaarheid is sinds 2019 al gedaald "en dat wordt nog erger als je hier niets aan doet".

'Prioriteit ligt niet bij buslijnen'

"Mensen hadden hoop toen de BBB in het kabinet ging, omdat de regio toen weer een groot topic was", reageert Van Viegen. "Maar nu puntje bij paaltje komt zie je dat er weinig geld is dat verdeeld moet worden. Veel ministeries vragen om veel geld. Op het gebied van infrastructuur liggen al grote uitdagingen, waaronder het verbeteren van viaducten wegen.

Dinsdag werd bekend dat dertien bruggen en viaducten in Nederland vervroegd vervangen moeten worden vanwege het risico op haarscheurtjes in de constructies. "De prioriteit ligt daarom niet bij de buslijnen."

stemmen

Wat vond je er van?

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau