Modaal inkomen stijgt, maar de woningmarkt blijft voor starters ontoegankelijk: 'Is niet tegenop te lenen'
Het modale inkomen in Nederland is in het eerste kwartaal van 2025 met 3,5 procent gestegen naar 3458,06 euro bruto per maand, blijkt uit de nieuwe loonindex van Van Spaendonck. Dat klinkt als een goede ontwikkeling, maar in de praktijk is het voor veel modale inkomens lastig om voor het eigen levensonderhoud te betalen. Vooral starters zijn de dupe, ziet Arjan Vliegenthart, directeur van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud): "Dit doet veel met ons land."
"Je ziet dat het leven afgelopen jaren echt snel duurder is geworden", vertelt Vliegenthart in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Een auto uit de klasse ‘compact’ kost je bijvoorbeeld gemiddeld 442 euro per maand, en de dagelijkse boodschappen bedragen voor een tweepersoonshuishouden rond de 500 euro per maand. "Jongeren kunnen misschien wel zulke 'normale' dingen als boodschappen betalen," aldus Vliegenthart, "maar de grote dingen van het leven zoals het kopen van een huis zijn buiten bereik."
Starters die naar een huisje-boompje-beestje verlangen, komen inderdaad niet ver. Met een modaal salaris verdien je ongeveer 46.000 euro per jaar, wat betekent dat je een maximale hypotheek van rond de twee ton kunt krijgen. "Daar koop je tegenwoordig gewoon geen woning meer voor", benadrukt Vliegenthart. De gemiddelde huizenprijs ligt momenteel boven de vier ton.
"Dit doet veel met ons land", denkt de directeur. "Jongeren kunnen pas veel later aan hun volwassen leven beginnen. Het maakt echt uit of je het geluk hebt gehad dat je eerder in je leven een woning hebt kunnen kopen van een modaal inkomen, of dat je nu nog moet beginnen."
Oplossing niet voor de hand
Is er iets aan de huidige situatie te doen? "Dat wordt lastig", denkt Vliegenthart. "Dit is één van de grote vraagstukken van deze tijd. Er leeft een idee dat we alles weer onder controle krijgen als de inkomens stijgen, maar dat is te simpel gedacht. Het leven zal op een bepaalde manier betaalbaarder moeten worden, en dat geldt vooral voor de woningmarkt. De prijzen zijn de afgelopen jaren zó hard gestegen dat er niet meer tegenop te lenen of verdienen is."