Van der Burg noemt gedrag Faber 'onprofessioneel' na felle kritiek op Schoof: 'Je moet eenheid uitstralen'
Oud-staatssecretaris voor Asiel en Migratie Eric van der Burg (VVD) spreekt zijn afkeuring uit over asielminister Marjolein Faber (PVV), die stevige kritiek uitte op premier Dick Schoof omdat de spreidingswet nog niet is geagendeerd in de ministerraad. "Ik was verrast, ik zag een minister die voor de camera de premier op zijn donder gaf. Je moet eenheid uitstralen."
Het intrekken van de spreidingwet is nog niet op de agenda gezet omdat Faber niet het "ordentelijke proces" gevolgd heeft, zei premier Schoof vrijdag op zijn wekelijkse persconferentie. Het heeft niet te maken met de inhoud van het voorstel, benadrukte hij.
De spreidingswet, die op 1 februari 2024 van kracht is gegaan, moet zorgen voor een eerlijke verdeling van opvang van asielzoekers in Nederland. Gemeenten hebben tot 1 juli dit jaar om hun locaties klaar te maken voor gebruik, maar het kabinet wil de wet graag zo spoedig mogelijk intrekken.
'Werk niemand tegen'
Voor aanvang van de ministerraad klaagde Faber over het feit dat haar voorstel nog niet in de agenda is omcirkeld. "Ik heb weken geleden mijn stukken aangeleverd en het is nog steeds niet geagendeerd", zei ze. "Ik begrijp er helemaal niets van. Die vertraging ligt aan hem", doelt ze op Schoof.
Later twitterde PVV-leider Geert Wilders dat zijn partij alleen maar wordt "tegengewerkt" op asielgebied. Schoof counterde dat hij niemand heeft tegengewerkt en dat hij verwacht dat de wet "heel spoedig" op de agenda van de wekelijkse vergadering van het kabinet komt. Daarnaast zei hij met Faber te hebben gesproken over de situatie, maar daar wilde hij verder niets over kwijt.
Ruzie tussen Faber en Keijzer
De emoties liepen eerder deze week al hoog op tussen Faber en woonminister Mona Keijzer. De ruzie zou zijn gegaan over de huisvesting van asielzoekers en statushouders in combinatie met het intrekken van de spreidingswet. "Dat voorstel zou al voor 2025 ingediend moeten zijn, maar dat is niet gelukt", reageert politiek verslaggever bij WNL Tessa van Viegen.
"Het intrekkingsvoorstel van de spreidingswet heeft gevolgen voor allerlei andere portefeuilles, waaronder de woonportefeuille van Keijzer", aldus Van Viegen. "Normaal gesproken stem je onderling de gevolgen af, maar dat zou te weinig met elkaar zijn afgestemd. Keijzer was daar boos over en daarom is het uiteindelijk niet besproken in de ministerraad."
Schoof baalt van lekken
Kranten schreven vrijdag veelvuldig over de moeizame relaties tussen de verschillende bewindslieden. Het kabinet worstelt met grote problemen zoals financiën, asiel en stikstof, waardoor de onderlinge spanningen verder oplopen. De relatie tussen Faber en Keijzer zou zelfs zo slecht zijn, dat alle manieren van besluitvorming worden gehinderd. Keijzer reageerde de berichtgeving af als "roddel en achterklap". Ze geeft aan bereid te zijn om te praten over de situatie van statushouders en "hoe we dat gaan oplossen".
Schoof "baalt ervan" dat er keer op keer wordt gelekt vanuit het kabinet en de kringen daaromheen. De premier had eerder zijn ministers aangesproken op het lekken vanuit "de boezem van het kabinet", en deed dat vrijdag opnieuw. "Men zegt weleens: je moet eraan wennen dat alles in Den Haag uitlekt. Maar ik blijf mij ertegen verzetten." Volgens Schoof zorgt het gelek voor onrust, en staat het daarmee besluitvorming door het kabinet in de weg.
Luister deze uitzending van Café Kockelmann hier terug als podcast:
'Wordt een kloteweek'
"Binnen het kabinet mag je fel discussiëren, maar naar buiten toe heb je eenheid", benadrukt Van der Burg. "We schieten er veel meer mee op als het kabinet gewoon met besluiten komt. We leven in een tijd van een oorlog op ons continent, herbewapening van Europa en een mogelijke handelsoorlog. Dan wil ik geen twee ministers zien die via de kranten ruzie maken met elkaar of een minister zien die de premier aanvalt."
Het kabinet wil de spreidingswet dus spoedig intrekken, iets waar Van der Burg, gezien zijn VVD-achtergrond, verplicht mee moet instemmen. De bedenker van de wet baalt ervan, omdat hij ziet dat de spreidingswet werkt. "Maar binnen de VVD geldt de regel dat je alleen bij medische en ethische vraagstukken anders mag stemmen. Het wordt een kloteweek."