Ongekende taferelen in Verenigde Staten: ook wachtwoorden ministers te grabbel
Een aangescherpt reisadvies, een journalist die per ongeluk wordt toegevoegd aan een geheime chatgroep van de regering en woede over een bezoek aan Groenland. Saai is het geen moment in de Verenigde Staten, weet Amerika-kenner Willem Post als geen ander.
Het laatste merkwaardige nieuws komt van Der Spiegel, dat schrijft dat de contactinformatie van een aantal Amerikaanse topfunctionarissen simpel te achterhalen is op internet. Het gaat volgens het Duitse blad om gegevens van onder anderen defensieminister Pete Hegseth, nationale veiligheidsadviseur Mike Waltz en Tulsi Gabbard, de directeur van nationale inlichtingen.
De drie waren deze week betrokken bij een rel rond een groepschat op Signal. Der Spiegel vond de telefoonnummers, mailadressen en wachtwoorden met behulp van commerciële zoekmachines en gehackte gegevens die online staan. Het blad heeft niet gecontroleerd of de wachtwoorden nog actueel waren.
Veel nummers en mails zouden nog in gebruik zijn en gekoppeld zijn aan accounts op onder meer WhatsApp, Instagram en LinkedIn. Der Spiegel schrijft dat openbaar toegankelijke privénummers van Gabbard en Waltz zijn gekoppeld aan accounts op Signal, maar zegt niet te weten of zij via deze telefoonnummers waren toegevoegd aan de chat over de Houthi's.
"Het is ongekend", zegt Post in Goedemorgen Nederland op NPO 1 over het nieuwe lek. Vorige week ging het al mis toen een journalist van The Atlantic per ongeluk werd toegevoegd aan een chatgroep op Signal en inzicht kreeg in Amerikaanse aanvalsplannen. "Signal is een commercieel iets waar iedereen aan mee kan doen, dat je daar zo'n groepje opricht en een journalist verkeerd uitnodigt, is natuurlijk ongekend."
'Dit is natuurlijk wel heel erg'
"Het gaat om de Houthi's in Jemen. Daar was een aanvalsplan op gericht", duidt Post hetgeen waar journalist Jeffrey Goldberg inzicht in kreeg. "Dat werd dus besproken met de soorten wapens die gebruikt zijn, de tijdstippen, uren van tevoren. Ze hadden dus zelfs gewaarschuwd kunnen worden als bijvoorbeeld de journalist dat had gewild. Normaal gesproken doe je dit natuurlijk in het Pentagon, in het ministerie van Defensie, in een beveiligde kamer."
"Dit is natuurlijk wel heel erg", stelt Post over het lek. "Je brengt ook de levens van piloten in gevaar. De Democraten roepen nu om het aftreden van Hegseth (minister van Defensie, red.). Maar Trump staat nog pal achter zijn mensen."
Toch is de president achter de schermen woedend, denkt Post. "Hij heeft wel gezegd: hoe kan iemand zo stom zijn geweest om zo'n smeerlap van een journalist uit te nodigen?" Hegseth zit nog op zijn plek. "Tot nu toe hebben we nog niks gehoord van een ontslag. Dat zou ook wel een beetje een afgang zijn uiteraard."