Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Jongeren lopen warm voor Defensie, zegt staatssecretaris Tuinman: 'Een krijgsmacht heb je niet om oorlog uit te voeren'

Peter Visser

Voor iedereen is plek bij Defensie. Dat zegt staatssecretaris Gijs Tuinman, die de krijgsmacht wil laten groeien van 74.000 naar 200.000 militairen, reservisten en burgerpersoneel. Die groei is nodig om af te schrikken, benadrukt de bewindsman. "Een krijgsmacht heb je niet om oorlog uit te voeren."

Over vijf jaar moet Defensie 100.000 mensen tellen, schreef Tuinman maandag aan de Tweede Kamer. In geval van crisis moet dat aantal zelfs verdubbelen. "Voor afschrikking moet je genoeg spullen hebben, tanks en vliegtuigen. Maar je moet ook genoeg mensen hebben", zegt de staatssecretaris in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

De krijgsmacht moet groeien vanwege de Russische dreiging. Sinds de aanval op Oekraïne heeft Defensie er miljarden euro's bijgekregen. Maar de organisatie kampt al jaren met een flink tekort aan personeel en opleiders. Dat probleem wil Tuinman versneld aanpakken. 

Hij wil om het beroepsleger een grote flexibele schil van reservisten die wordt ingezet in geval van crisis. Dat is geen nieuw concept; al in 2013 zei toenmalig minister Jeanine Hennis naar zo'n organisatie te streven met 20.000 reservisten. Het ontbrak haar destijds aan middelen. Dat is nu anders, net als het tijdsgewricht.

Het dienmodel moet als "kapstok" dienen voor de te nemen maatregelen. Tuinman wil het dienjaar uitbreiden naar 1500 jongeren per jaar. De kortere versie (weerbaarheidstraining) hiervan gaat tien tot twaalf weken duren en moet al dit jaar worden ingevoerd. Daarna worden mensen direct reservist en ze worden daarna in vredestijd alleen opgeroepen om hun militaire vaardigheden te onderhouden.

Om militairen te werven wil het kabinet jongeren (18-27 jaar) een enquête sturen. Die is in eerste instantie vrijwillig, maar kan een meer verplichtend karakter krijgen als de spanningen oplopen.

'Jongeren zijn bereid te beschermen wat ons dierbaar is'

Volgens Tuinman (BBB) is het animo voor Defensie onder jongeren groot. "Alle programma's die we hebben om jongeren aan te trekken worden vijf, zes of zeven keer overtekend. De urgentie is echt wel daar. Ik zie dat deze generatie een stap voorwaarts doet. Ze zijn bereid om te beschermen wat ons dierbaar is. En als we onze manier van leven willen behouden, moeten ze een stap naar voren zetten."

Gijs Tuinman
Staatssecretaris van Defensie

“De urgentie is echt wel daar. Ik zie dat deze generatie een stap voorwaarts doet. Ze zijn bereid om te beschermen wat ons dierbaar is.”

Quote delen
  • Gekopieerd

Maar om al die mensen te kunnen opleiden, is een "paradigmaverandering" nodig, zegt Tuinman. "We moeten de zaken op de kop gooien en dat gaan we ook doen." Geld voor uitbreiding is het probleem niet, het vinden van genoeg instructeurs wel. "We deden dat altijd met onderofficieren, de ruggengraat van de krijgsmacht, maar daar hebben we te weinig van. Wat daar onder zit zijn korporaals, ook ervaren mensen. Die ga ik nu ook als instructeur inzetten."

"Ook ga ik mensen die schietles hebben gegeven terughalen en ik ga met private partners aan de slag. Op al die manieren zet ik stappen", zegt Tuinman. "En uit eenheden die klaarstaan om allerlei missies in te vullen haal ik mensen om als een gek mensen op te leiden."

'Iedereen kan bijdragen aan mijn krijgsmacht'

Naast jongeren zijn ook oud-dienstplichtigen belangstellend, merkt de bewindsman op. "Er zit nog een categorie tussen, mensen van mijn leeftijd, en dat zijn de ouders. Jongeren krijgen een enquête thuis en er komt een dienstplichtbrief. Wat mijn doel daarmee is, is dat jongeren zelf gaan nadenken, maar ook in gesprek gaan met hun ouders over wat het nou eigenlijk betekent."

Gijs Tuinman
Staatssecretaris van Defensie

“Je moet kunnen afschrikken, zodat je niet hoeft te vechten. Maar als het moment daar is, moet je bereid zijn om mensen in te zetten.”

Quote delen
  • Gekopieerd

Tuinman zegt dat Defensie minder selectief zal worden. "Als ik nu alle barrières aan de voorkant weg zou nemen, zeker in de werving, heb ik wel 25.000 jongeren per jaar die ik aan mijn krijgsmacht zou kunnen binden. De lat waar je aan moet voldoen, blijft staan. Maar als je bij Defensie in de IT wil werken, hoe kun je dan omgaan met de eisen om het beter passend te maken? Iedereen kan bijdragen aan mijn krijgsmacht."

Hoewel het doel dus afschrikking is, moeten zij mogelijk onder wapenen gaan, erkent hij. "Je moet kunnen afschrikken, zodat je niet hoeft te vechten. Maar als het moment daar is, moet je bereid zijn om mensen in te zetten."

stemmen

Wat vond je er van?

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau