Onderhandelingen over broos bestand Gaza na patstelling, hoe moet het verder?
In Qatar vinden maandag cruciale gesprekken over de tweede fase van het staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas plaats, nadat de eerste fase vorige week afliep. Momenteel is er een patstelling over het vervolg van het bestand, maar terreurorganisatie Hamas zegt "positieve signalen" te zien voor verdere onderhandelingen. Een Israëlische delegatie reist maandag naar Doha.
Sinds 19 januari is een broos vredesbestand van kracht in de Gazastrook, dat is opgedeeld in meerdere fases: het vrijlaten van gijzelaars, het terugtrekken van het Israëlische leger uit de Gazastrook en de wederopbouw van het gebied.
In de eerste fase werden 33 Israëlische gijzelaars vrijgelaten, waarvan acht waren overleden. In ruil daarvoor kwamen 1.800 Palestijnse gevangenen vrij en liet Israël meer humanitaire hulp toe in het oorlogsgebied. Nu deze fase is afgelopen, is onduidelijk hoe het verder moet.
Stroomtoevoer stopgezet
De onderhandelingen vinden plaats daags nadat Israël de stroomtoevoer richting de Gazastrook stopzette. Eerder stopte Israël alle humanitaire hulp aan Gaza. De Israëlische regering doet dit naar eigen zeggen om de druk te willen opvoeren op terreurbeweging Hamas, die nog tientallen gijzelaars vasthoudt. Hulporganisaties uitten hun zorgen en waarschuwden voor dramatische gevolgen voor de twee miljoen inwoners.
De ontwikkelingen hoeven niet direct in verband te staan met de onderhandelingen die maandag plaatsvinden, denkt hoogleraar oorlogsstudies Frans Osinga. Hij ziet dat "het ontkoppelen van de elektriciteit het voor Hamas moeilijker maakt dat als ze eventuele militaire acties willen ontketenen, ze dat niet kunnen coördineren".
Het is ook mogelijk dat het een "repressiemiddel" is, "los van de onderhandelingstafel." Hij noemt het in Goedemorgen Nederland op NPO1 acties vanuit militair oogpunt.
Directeur van het Holocaustmuseum Emile Schrijver ziet dat sinds de eerste fase van het staakt-het-vuren het niveau van de protesten in Nederland is afgezwakt. "Maar mensen die deel uitmaken van de Joodse gemeenschap worden op ieder willekeurig moment daarop aangesproken. Het is iets wat mensen nog steeds enorm bezighoudt."