Gaan versoepelde EU-regels zorgen voor een groter defensiebudget? Kamer debatteert over extra uitgaven
De Europese defensie-uitgaven moeten flink omhoog als het aan de Europese Commissie ligt. Het is aan de EU-landen zelf of ze daar ook gehoor aangeven, een verplichting is het dus niet. Woensdagmiddag debatteert de Tweede Kamer over de grote opgave waar Defensie voor staat.
Om defensie-uitgaven aan te jagen, versoepelt Brussel de begrotingsregels. Extra uitgaven aan tanks, drones en ander militair materieel tellen even niet mee voor het begrotingstekort. Dat zou landen over de streep moeten trekken om hun eigen defensieapparaat een duw te geven.
Dat alles is bedoeld om Oekraïne te blijven steunen, zeker nu de steun uit de Verenigde Staten onder druk staat. Het totale bedrag dat Europa voor de veiligheid van Oekraïne zou moeten ophoesten, ligt wat de Europese Commissie betreft rond de 800 miljard euro.
'Vertrouwen dat we achter Oekraïne blijven staan'
De Tweede Kamer debatteert daar woensdagmiddag over. Het vergroten van de defensie-uitgaven heeft namelijk directe gevolgen voor de Voorjaarsnota, legt buitenlandwoordvoerder van de VVD Eric van der Burg uit in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Het is een aanloop naar de NAVO-top die later dit jaar plaatsvindt in Den Haag. Daar zullen pas echt concrete bedragen worden afgesproken."
Van der Burg denkt dat alle Europese landen die hun steun aan Oekraïne hebben uitgesproken, dat ook zullen blijven doen. "Het gaat om enorme bedragen, maar ik heb er alle vertrouwen in dat we pal achter Oekraïne blijven staan."
Eten bij de koning
Inmiddels heeft de koning de wereldleiders uitgenodigd om tijdens de top op zijn paleis te komen eten. Daarover liet VVD-leider Dilan Yeşilgöz zich vrijdag al uit in Café Kockelmann. "Als het helpt dat de koning aanwezig is om de vrede te bewaren, dan moet dat."