Adviesorgaan Schiphol gekaapt door klein groepje geluidsklagers: 'Voorstanders hoor je niet'
Een schreeuwende minderheid bepaald wat er moet gebeuren met Schiphol, schrijft de Telegraaf deze week. Wat blijkt? Het adviesorgaan dat de minister adviseert, bestaat louter en alleen uit een aantal klagende omwonenden en milieuactivisten.
Omwonenden in onder meer Aalsmeer en Haarlemmermeer klagen steen en been over de overlast die zij ervaren van laag overkomende vliegtuigen. Ook milieuactivisten doen mee. Zij vrezen voor verdere milieuvervuiling als de minister het aantal vliegbewegingen niet snel terugschroeft.
"Dit geluid overstemt nu de discussie. Want het lijkt nu alsof alle omwonenden klagen, maar dat is helemaal niet zo", reageert Wouter van der Goes, zelf piloot en vliegtuigliefhebber, in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Klein groepje klagers
Van der Goes vindt het kwalijk dat het adviesorgaan, dat ongevraagd adviezen aan de minister kan geven volledig bestaat uit klagers. "De helft van de klachten worden ingediend door minder dan één procent van de klagers. Een heel klein groepje mensen is dus obsessief bezig met het indienen van klachten. Dat brengt de discussie totaal niet verder."
Volgens Van der Goes wil de luchtvaart best meebewegen, maar er moet ook ruimte overblijven om te groeien en te innoveren. "Aan dit gekleurde geluid heeft simpelweg helemaal niemand iets."
Privévliegtuigen
Inmiddels heeft de Tweede Kamer laten weten dat er minder privévliegtuigen van en naar Schiphol moeten vliegen. Op die manier moet geluidsoverlast rond het vliegveld worden teruggedrongen. Een motie van onder meer NSC die het kabinet vraagt om deze maatregel op te nemen in de plannen tegen geluidshinder, kreeg dinsdag steun van een Kamermeerderheid.