Annemarie van Gaal wil dat Nederlandse topondernemers bureaucratie aanpakken: 'De overheid krijgt het niet voor elkaar'
Zakenvrouw Annemarie van Gaal wil dat een groepje (ex-)topondernemers het voortouw neemt om de bureaucratie in Nederland aan te pakken. Van Gaal pleit al langer voor minder regeldruk, maar volgens haar krijgt de overheid dat zelf niet voor elkaar. "Je kunt met de kalkoen niet over kerst praten."
In de Verenigde Staten heeft techmiljardair Elon Musk de opdracht gekregen om de Amerikaanse bureaucratie tegen te gaan. Hoewel Van Gaal geen fan is van Musk, vindt ze het niet gek dat iemand uit het bedrijfsleven wordt gevraagd om die klus te klaren. "Het schiet niet op. Iemand van buiten halen zou heel goed zijn."
Volgens Van Gaal gaat Nederland op dit moment gebukt onder te veel regels. "Partijen zijn aan het zoeken naar extra geld op de begroting. We kunnen héél veel geld vinden op het moment dat we minder regels hebben", zegt de columnist in WNL Op Zondag op NPO 1. "Kijk alleen al naar de zorg: mensen zijn dertig tot soms wel veertig procent van hun tijd kwijt aan regels, waarvan ze zelf zeggen: driekwart is echt niet nodig. In iedere sector in ons land heb je zoveel te winnen aan geld als we minder regels zouden hebben."
Bovendien is ondernemen in Nederland relatief duur. "We hebben het vaak over dure boodschappen in Nederland, maar voor ondernemers geldt iets soortgelijks. Je moet als werkgever erg lang het salaris doorbetalen op het moment dat een werknemer ziek is. In alle omringende landen is het een paar weken, bij ons is het twee jaar! En als je pech hebt moet je wel tien jaar doorbetalen, met alle bureaucratie eromheen."
WNL Op Zondag gemist? Luister deze uitzending nu terug als podcast. De tekst gaat hieronder verder.
Topondernemers
Van Gaal pleit al jaren voor minder regels, maar ondertussen groeit volgens haar de bureaucratie alleen maar. "In de afgelopen acht jaar is onze bevolking met vijf procent gegroeid, het aantal Rijksambtenaren in dezelfde periode met 35 procent. Dat is niet nodig. Juist door innovatie hadden we naar minder Rijksambtenaren toe gekund."
"We hebben er 150.000 en ze zijn allemaal echt wel aan het werk, maar de vraag is: doen ze nuttig werk?", gaat de zakenvrouw verder. "Bij iedere vraag die we krijgen, wordt weer een aparte commissie opgetuigd. Naar ieder beleidsstuk wordt wel onderzoek gedaan, wat weer resulteert in een aparte afdeling."
"Er is zelfs een adviescollege regeldruk. Dat adviescollege bestaat uit een bestuur van drie mensen, allemaal beroepsambtenaren. Maar je kunt met de kalkoen niet over kerst praten", zegt Van Gaal, die denkt dat Den Haag lijdt aan "controledwang". Ze wil dat (ex-)topondernemers de bureaucratie onder handen nemen.
Ze denkt aan Ali Niknam van Bunq en Pieter Zwart van Coolblue, al begrijpt ze dat zij waarschijnlijk te druk zijn. "Maar ik weet zeker dat er een groep samen te stellen is van ex-ondernemers die het allemaal hebben meegemaakt en nu er wat tijd in willen steken om het voor een volgende groep ondernemers mogelijk te maken om te ondernemen in ons land."