Voormalig minister van Buitenlandse Zaken: 'Duitsland moet leiderschap tonen in Europa'
Komende zondag gaan de Duitsers naar de stembus en volgens voormalig minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders staat er veel op het spel. In Goedemorgen Nederland op NPO 1 benadrukt hij het belang van een stabiele Duitse regering voor de toekomst van Europa.
"Krijgt Duitsland een stabiele coalitie? En kan het weer leiderschap, met andere landen uiteraard, creëren voor een Europa dat ongelofelijk alleen staat op dit moment?", vraagt Koenders zich af. Hij wijst op de invloed die zowel de Verenigde Staten als Rusland proberen uit te oefenen op de Duitse verkiezingen. "Of het die landen lukt om invloed uit te oefenen, weet ik niet. Maar het belang is natuurlijk dat Duitsland, als het gaat om de veiligheid en economie in Europa, een stabiele regering krijgt."
Volgens Koenders zal een instabiele Duitse regering niet alleen Duitsland zelf treffen, maar ook Nederland en de rest van Europa. "Als een stabiele regering in Duitsland niet lukt, dan is het ook voor Nederland - en voor heel Europa - essentieel om na te denken over wat er dan moet gebeuren. Dus er staat echt veel op het spel."
Rol van Duitsland in Europa
Duitsland is de grootste economie en heeft de meeste inwoners van Europa en zou om die reden een leidende rol moeten spelen. Toch blijft het land volgens Koenders terughoudend om die verantwoordelijkheid op zich te nemen. "Ze zijn een beetje huiverig om een belangrijke rol te nemen, juist nu het zo belangrijk is. Kijk naar wat er gebeurt in Oekraïne, waar Trump mee bezig is, hoe Poetin probeert Europa klein te krijgen."
De vraag is wat er gebeurt als de rechts-populistische partij Alternative für Deutschland (AfD) de grootste wordt. Moet Duitsland dan ook die leidersrol krijgen? Koenders is daarover duidelijk: "Dan wordt het moeilijk. Want die partij is zowel pro-Russisch als anti-EU. Dus dan wordt die leiderschapspositie onmogelijk."