Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Yesilgöz (VVD) is honderd procent voor verbod voorrang statushouders sociale huurwoningen: 'Niet zo dat het systeem werkte'

Michiel van Renselaar

VVD-leider Dilan Yesilgöz staat nog altijd vierkant achter het verbod om statushouders voorrang te geven op sociale huurwoningen. Zestien gemeenten reageerden maandag verbijsterd op de aangekondigde maatregel van woonminister Mona Keijzer, maar Yesilgöz gaat hier niet in mee. ''Het is niet zo dat het oude systeem zo lekker werkte'', zegt de politica in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Steden als Amsterdam, Groningen, Utrecht en Maastricht noemen het verbod ''onmenselijk en een schoonoplossing.'' De gemeenten vinden de maatregel onuitvoerbaar en stellen dat deze leidt tot overvolle opvangcentra, hogere kosten en een afname in leefbaarheid en veiligheid. Ook heeft het negatieve gevolgen voor de inburgering en lost het de woningnood niet op.

"De gemeenten zeggen dat er meer sociale huurwoningen gebouwd moeten worden. Bijvoorbeeld door een eis van minimaal dertig procent in te voeren", vertelt politiek verslaggever bij WNL Tessa van Viegen.

'Achteraan in de rij'

''Ik begrijp de zorgen aan de ene kant wel, want hoe zorg je ervoor dat mensen die hier mogen blijven ergens een leven kunnen opbouwen, maar het opheffen van voorrang is een grote wens van de VVD geweest'', reageert Yesilgöz in de Goedemorgen Nederland-studio.

Dilan Yesilgöz
VVD-fractievoorzitter

“Ik begrijp de zorgen aan de ene kant wel, want hoe zorg je ervoor dat mensen die hier mogen blijven ergens een leven kunnen opbouwen, maar het opheffen van voorrang is een grote wens van de VVD geweest.”

Quote delen
  • Gekopieerd

''Je ziet dat er enorme druk op de huizenmarkt ontstaat, waardoor een heleboel mensen achteraan in de rij komen te staan. Het moet op een andere manier georganiseerd worden'', vervolgt de VVD-fractievoorzitter.

Ze zegt met klem: ''Zeker in de grote gemeenten is meer sociale huur natuurlijk niet de oplossing. Veel gemeenten die hun mening hierover uitten hebben grote achterstanden met het plaatsen van statushouders. Het is niet zo dat het oude systeem zo lekker werkte en de uitstroom goed georganiseerd was.''

Yesilgöz wacht een plan van Keijzer en asielminister Marjolein Faber af. Ze noemt tijdelijke woningen en doorstroomlocaties als oplossing. ''Die zijn er en kunnen meer.''

stemmen

Wat vond je er van?

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau