Journalist Jean Dohmen zag oorlog in Oekraïne van dichtbij: 'Je moet van steen zijn als dat je niet raakt'
Jean Dohmen reisde de afgelopen tijd door Oekraïne om auto’s, medicijnen en wapens te doneren. De journalist van Het Financieele Dagblad aanschouwde de gruwelijkheden van dichtbij en vertelt bij Goedemorgen Nederland op NPO 1 over zijn ervaringen.
In Parijs vindt maandag een spoedoverleg over de Amerikaanse plannen voor vredesonderhandelingen tussen Oekraïne en Rusland plaats. De Amerikanen hebben gezegd dat NAVO-lidmaatschap voor Oekraïne voorlopig van tafel moet en dat het niet voor de hand ligt dat Oekraïne al het door Rusland veroverde grondgebied terugkrijgt wanneer er vrede is.
Verbittering en vastberadenheid
"Het houdt ze wel erg bezig", zegt Dohmen over de stemming in Oekraïne. "Ik had ook afgelopen dagen nog contact met mensen daar. Wat je ziet in Oekraïne is aan de ene kant een soort van deken van verbittering over het land na drie jaar oorlog. Maar tegelijkertijd zie je ook een enorme vastberadenheid."
Wat Dohmen opviel, was de vastberadenheid onder de bevolking. "We lezen in de Nederlandse media weleens over soldaten of mensen die de grens met Moldavië over vluchten omdat ze niet willen vechten. Ik zag heel veel mensen die vastbesloten zijn om hun vrijheid te verdedigen. Dit is heel spannend voor ze. Dit gaat om hun toekomst. De gedachte dat over je hoofd heen voor je besloten wordt, dat maakt mensen heel ongerust."
Starmer
De Britse premier Keir Starmer heeft gezegd dat hij "klaar" en "bereidwillig" is om Britse troepen in Oekraïne te plaatsen om te helpen de veiligheid van dat land te garanderen als onderdeel van een vredesakkoord."Ik denk dat die aankondiging van Starmer om troepen te willen sturen, stap één is", aldus Dohmen.
"Je moet je wel realiseren: je hebt het over een frontlijn van 1200 kilometer", beklemtoont Dohmen. "Daar moet een bufferzone bijkomen. Dat is een enorm gebied. Daar heb je ongelofelijk veel soldaten voor nodig. We weten dat veel Europese landen hun defensie verwaarloosd hebben de afgelopen dertig jaar. Dus dat wordt een enorme puzzel. Ik kan me niet voorstellen dat de Amerikanen daar uiteindelijk geen rol in zullen spelen."
Dohmen aanschouwde de oorlogsgruwelen van dichtbij. "Het kruipt onder je huid. In elk dorp, elke stad waar je doorheen rijdt, zie je begraafplaatsen. Zelenski had het over 43.000 Oekraïense doden. Je krijgt het gevoel dat het er veel en veel meer moeten zijn. Ook in het straatbeeld: mannen die ongemakkelijk lopen. Mensen met protheses. Het heeft een ontzettende invloed en impact op dat land. Dat ontgaat je niet. Je moet van steen zijn als dat je niet raakt."