VVD-Kamerlid Aartsen: 'Achterdeurtjes in wetgeving trekt niet welkome arbeidsmigrant'
De VVD vreest voor 'sluiproutes' in de wet waardoor mensen die niets in Nederland te zoeken hebben, hier toch kunnen werken.
Arbeidsmigratie moet beteugeld worden, vindt de VVD. "Hoogopgeleide kennismigranten zijn welkom, maar statushouders uit andere Europese landen met weinig tot geen opleiding hebben we niet nodig. Maar deze groep weet wel via achterdeurtjes binnen te komen", zegt Thierry Aartsen, Kamerlid van de VVD, in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
"Door gebruik te maken van regelgeving rondom de Blue Card, vergelijkbaar met de Amerikaanse Green Card, kunnen ze hier aan de slag zonder aan allerlei eisen te voldoen", aldus Aartsen. De Blue Card is van oorsprong bedoeld om hoogopgeleide arbeiders uit het buitenland gemakkelijk in de EU te laten werken. Het is een speciaal soort visum. "In Nederland hadden we al prima regels voor kennismigranten, de Blue Card voegt voor ons land niets toe."
Eisen aan de Blue Card
Om die reden wil Aartsen dat Nederland eisen gaat stellen aan de Bleu Card. "We kunnen salariseisen inbouwen en dat diploma's wel gecontroleerd worden. Ik zou ook tegen minister Faber van Migratie willen zeggen dat ze de regels zo streng mogelijk moet maken. Je wilt niet dat schimmige figuren constructies gaan bedenken om toch makkelijk Nederland in te komen. We moeten grip krijgen op de migratie."
Vergrijzing en personeelstekorten
Vanuit een Europees perspectief is het desondanks toch logisch dat een dergelijke Blauwe Kaart in het leven is geroepen, legt Alexander Bakker uit, Europacorrespondent van De Telegraaf. "In andere Europese landen is er nog veel meer behoefte aan personeel. De vergrijzing is daar ook sterker, vandaar dat arbeidsmigranten daar veel meer welkom zijn dan hier."
En de cijfers liegen er niet om. In een groot aantal Europese landen is het percentage buitenlandse arbeiders (zowel EU als niet-EU) als deel van de beroepsbevolking flink toegenomen in de afgelopen vijf jaar. Dat blijkt uit data van Eurostat. Zowel in Spanje als in Duitsland steeg dat aandeel bijvoorbeeld van 12 tot 15 procent. Malta spant de kroon: in 2018 bedroeg het aantal buitenlandse werkers daar nog 21 procent van de beroepsbevolking, in 2023 was dat 36 procent. In het nabijgelegen Cyprus steeg het van 19 naar 25 procent.