Nederlander ontwikkelt als eerste ter wereld baanbrekende recycle-oplossing voor schoenen
Zonder het te beseffen, lopen we allemaal iedere dag op een levensgroot probleem: schoenen. Jaarlijks worden 24 miljard schoenen geproduceerd, vaak onder slechte arbeidsomstandigheden. Daarnaast kost de productie veel materiaal en energie. Daarom heeft schoenenrecycler Danny Pormes een revolutionaire oplossing bedacht.
Zijn bedrijf in Heerhugowaard beschikt namelijk over de enige machine ter wereld die afgedankte schoenen omdoopt tot bruikbare grondstoffen. De techniek is revolutionair te noemen op de moeilijk te verduurzamen modemarkt en zal naar alle waarschijnlijkheid spoedig de hele wereld overgaan.
70 miljoen schoenen per jaar
Ruim 95 procent van de geproduceerde schoenen wereldwijd krijgen geen tweede leven en belanden in de verbrandingsoven of op een vuilnisbelt. Ter illustratie: in Nederland komen per jaar 70 miljoen paar schoenen op de markt.
Nog geen vijf procent daarvan wordt dus gerecycled. "En als je weet dat er 70 miljoen schoenen per dag worden gemaakt, dan is dat van de gekke", zegt Pormes in Stand van Nederland: Koplopers op NPO 2.
Dit moest veranderen, meent hij. "Wij zijn leverancier van de Nederlandse overheid qua sport- en hardloopschoenen. Tien jaar geleden vroeg de overheid aan ons wat de mogelijkheden tot recyclen waren. Dat bestond nog niet. Toen hebben we de mouwen opgestroopt en zijn we zelf dingen gaan doen."
Hoe gaat Pormes te werk?
Een kwart van de afgedankte schoenen gaat in de textielbak. "De normale inzamelbakken zijn gemaakt voor handel, waardoor de kans groot is dat het in Afrika op de afvalberg terechtkomt." Daarom is je schoen wegdoen in een inzamelbak een slecht idee, benadrukt hij.
Een afgedankte schoen die binnenkwam bij de recycler werd daarentegen met de hand uit elkaar gehaald, "thuis in de keuken met de magnetron en de snelkookpan". Hij vertelt dat ze er "alles aan deden om de materialen zo schoon mogelijk uit elkaar te halen". Na het eerste succes was de volgende stap mechanisch recyclen. "Toen kwamen we uit op een grote machine, waar we hulp bij hebben gevraagd."
Nieuwe grondstoffen van schoenen
Pormes kwam in contact met installatiebouwer Marieke Heilig. Haar bedrijf maakt via een speciale installatie nieuwe grondstoffen van schoenen. "Iedereen loopt op een probleem en wij wilden de wereld bewijzen dat je van een oude schoen een grondstof kon maken", vertelt ze. "Samen met de drive van Danny hebben wij die weg gevonden."
Dat was geen vlekkeloos proces, vervolgt Heilig. "Om alle technieken samen te vormen tot een werkbare installatie, heeft ons veel kopzorgen bezorgd. We zijn tegen allemaal gesloten deuren aangelopen met wet- en regelgeving."
Meer weten over hoe het deze ondernemers is gelukt om een revolutionaire oplossing voor schoenenrecycling te realiseren? Of benieuwd naar het uiteindelijke doel van deze ondernemers? Kijk dan vanavond om 21.10 uur naar de eerste aflevering van het vierde seizoen van Stand van Nederland: Koplopers op NPO 2.