Grote AI-top met wereldleiders in Parijs: 'Zit een heel duidelijke agenda achter'
Maandag en dinsdag vindt in Parijs een grote internationale top over kunstmatige intelligentie plaats. Op deze bijeenkomst, waar zo'n tachtig landen aanwezig zijn, wordt onder meer gesproken over regelgeving rond AI.
Daarnaast staan ook de machtsverhoudingen in de snelgroeiende sector op de agenda. Namens Nederland zijn minister Dirk Beljaarts (Economische Zaken) en staatssecretaris van Digitalisering en Koninkrijkszaken Zsolt Sabó van de partij. Andere prominente aanwezigen zijn de Amerikaanse vice-president JD Vance en de CEO van Google, Sundar Pichai.
"Het is de eerste keer dat zo'n breed gezelschap samenkomt," zegt cybersecurity-expert Inge Bryan in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Dit is echt de grootste top, met tal van evenementen eromheen. Iedereen die iets doet met AI, is in Parijs." Volgens Bryan zit er een "heel duidelijke agenda" achter de top. "De Franse president Macron heeft het initiatief genomen om duidelijk te maken dat Europa een serieuze speler wil zijn op het gebied van AI."
Mistral, een goed gewaardeerd Frans AI-bedrijf, wordt gezien als potentiële uitdager van grote spelers zoals ChatGPT en DeepSeek. "Ik denk dat zij de enigen zijn die echt een marktaandeel kunnen afsnoepen van de grote techgiganten," aldus Bryan.
Regulering cruciaal, maar uitdagend
De top draait vooral om regelgeving rond kunstmatige intelligentie. "Dat is ingewikkeld, omdat AI zich razendsnel ontwikkelt. Hoewel het al decennia speelt - vooral in de wetenschap - is het nu pas een politiek en maatschappelijk onderwerp."
Daarvoor is supranationaal beleid noodzakelijk, denkt Bryan. "We hebben internationale afspraken nodig om dit te kunnen besturen. In Europa hechten we veel waarde aan grondrechten en privacy, iets waar we China en de VS niet over horen." Volgens haar proberen techbedrijven de illusie te wekken dat regulering overbodig is. "De big tech-bedrijven doen enorm hun best om te laten zien dat ze regulering niet nodig hebben. Mijn eigen inschatting is dat we juist heel hard regels nodig hebben."
"De big tech-bedrijven doen nu heel erg hun best om te laten zien dat ze regulering niet nodig zouden hebben. Mijn eigen inschatting is dat we die regulering juist héél hard nodig hebben. Ik denk dat we op Europees terrein wél het nodige kunnen verwachten en na deze top dit onderwerp hoger op de agenda komt te staan bij de leiders."
Europese en mondiale uitdagingen
Ze verwacht dat China vatbaar is voor regulering. "ChatGPT was er, toen kwam DeepSeek en steeds meer mensen krijgen nu te horen over Mistral, dat echt in opmars is. Ze willen in de EU echt de leider zijn qua AI, terwijl China heel graag wil laten zien dat ze niet alle data wegtrekken. Regulering remt per definitie af. Het is dus de uitdaging aan het regulerende orgaan - de EU in dit geval - dat je met regels komt die werkbaar zijn en een goed businessmodel niet in de weg staan."
"Er zijn ook landen die helemaal niet meer regulering willen, zoals de VS. Met een enorme delegatie in Parijs, met bijvoorbeeld de Google-baas, willen ze laten zien dat ze de regulering helemaal niet nodig hebben."
Maar valt AI wel te beperken? "Op zich is het te doen, want in de technologie is alles mogelijk. Uiteindelijk is het een computer die alles doet wat wij van 'm vragen. Dus alles kan." Ook het maken van afspraken is goed mogelijk, denkt ze. "Je zou bijvoorbeeld kunnen afspreken dat je AI niet gebruikt voor wapensystemen en welke beslissingen door mensen en welke beslissingen geautomatiseerd worden genomen. Dan komt het vooral aan op het vermogen om die afspraken te handhaven waar iedereen mee kan leven."
Nederlandse AI-variant
Naast Mistral, ChatGPT en DeepSeek is er met GPT NL mogelijk binnenkort een Nederlandse variant op de markt. Het TNO is bezig met de ontwikkeling van het platform. "Waar AI over gaat, is rekenkracht en datasets. Als je dat in eigen beheer doet met je eigen gegevens, kun je dat autonoom doen", aldus Bryan.
Aanvankelijk werkt die variant waarschijnlijk wel minder dan de grote concurrenten, doordat het datavolume veel kleiner is. "Maar toch kan het dan nog steeds de moeite waard zijn. Het gaat erom dat je kiest waar je je data instopt en dat zelf beheert hoe je dat behandelt. Het gaat ook echt om ons normen en waarden-kader."