Organisaties fel tegen privacyschending door overheidsdiensten: 'Dit is massasurveillance'
De overheid wil er alles aan doen om kindermisbruik op te sporen. Een Europees wetsvoorstel waarbij overheidsdiensten kunnen meelezen in onder meer WhatsApp-berichten, heeft het echter niet gehaald. Zelfs Offlimits, een organisatie die online grensoverschrijdend gedrag bestrijdt, is tegen.
"Deze wet zou het mogelijk maken om het briefgeheim te openen. Met AI kan er dan meegekeken worden op bijvoorbeeld foto's die over en weer worden gestuurd", vertelt Robbert Hoving, directeur van Offlimits, in de podcast van Stand van Nederland: Generatie Next.
"Kinderen die op het strand spelen, worden er door deze technologie uitgepikt. Een persoon, ergens op een hoofdkantoor in Europa, beoordeelt die foto's en waar worden ze dan vervolgens opgeslagen?" Precies dat laatste is onduidelijk. "Europol heeft al eerder aangegeven dat ze graag dergelijke foto's in hun databank willen opslaan als richtlijn. Dat is zorgelijk."
Luister hier naar de podcast van Stand van Nederland: Generatie Next:
Recht op privacy
Hoving benadrukt dat niet alleen volwassenen, maar ook kinderen 'recht hebben op privacy'. "Ze hebben ook recht op vrijheid van meningsuiting en dat moeten ze in een veilige omgeving kunnen doen." Ook online moeten ze dus veilig hun gang kunnen gaan.
De directeur vreest ook dat als het wetsvoorstel wél doorgang had gekregen, het voer zou zijn voor een glijdende schaal. "We weten ook dat niet alle EU-landen hetzelfde denken over rechten voor LHBTI'ers. Je wilt niet dat het meekijken daarvoor wordt ingezet."
Massasurveillance
Naast Offlimits, is ook privacyorganisatie Bits of Freedom tegen het wetsvoorstel. "Op dit moment kunnen we nog heel vertrouwelijk met elkaar communiceren. Maar dit wetsvoorstel gaat dat kapotmaken", zegt Rejo Zenger, beleidsadviseur bij Bits of Freedom, uit. "Overheidsdiensten gaan bij elke willekeurige burger de berichten meelezen. Dit is massasurveillance en is totaal niet doelgericht."
"Je kunt dan niet meer vrijuit spreken. Dat geldt ook voor bedrijven. Zij kunnen geen open communicatie meer voeren met hun klanten. Je moet constant bang zijn dat er iemand over je schouder meekijkt. Dat moeten we niet willen", aldus Zenger.