Wethouder Amersfoort: 'Veel bagger over me heen gekregen na het winnen van prijs'
De Amersfoortse wethouder Nadya Aboyaakoub-Akkouh won de prijs voor beste lokale bestuurder van 2023 en is ook dit jaar in de running voor de prijs. Maar dat heeft een keerzijde: "Ik heb veel bagger over me heen gekregen."
Aboyaakoub-Akkouh kreeg anoniem, vaak via social media, allerlei nare berichten opgestuurd. Sommige daarvan waren regelrechte bedreigingen, vertelt de Amersfoortse in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.
"Het was heel erg laf. Want hoe kan het dat ik als vrouw met een migratie-achtergrond die bovendien moslima is in Nederland deze prijs winnen?", was de strekking van de meeste berichten, vertelt Aboyaakoub-Akkouh.
"Het deed mij echt wel wat, want ik werd weggezet als tweederangs burger en als tweederangs bestuurder en dat ben ik niet. Dat is niemand in Nederland."
Aboyaakoub-Akkouh staat in de bedreigingen aan haar adres niet alleen. Ook burgemeester Sjors Fröhlich en voormalig staatssecretaris Jetta Klijnsma hebben bedreigingen aan hun adres gehad. "Het gebeurt," reageert Fröhlich monter.
Agressie en intimidatie
En dat het gebeurt, is precies het probleem. Bijna de helft van alle lokale politici geeft aan te maken te hebben gehad met agressie en intimidatie. Die bedreigingen zijn steeds meer op de persoon gericht, blijkt uit recent onderzoek in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Mede hierom besloten ruim 120 wethouders en zeven burgemeesters voortijding hun functie neer te leggen.
Uit het onderzoek blijkt ook dat vrouwelijke bestuurders met een hevigere vorm van agressie te maken krijgen. Van de vrouwen zegt 15 procent dat de agressie waarmee zij te maken hadden was gericht op hun vrouw-zijn. Op vrouwelijke politici in gemeenten en provincies hebben de bedreigingen ook een grotere impact dan op mannelijke collega’s die hetzelfde overkomt.
Politieke ambities
Een kwart van de ondervraagde vrouwen stelt dat agressie en intimidatie invloed hebben op hun politieke ambities. Bij de mannen is dat 9 procent. Ook overwegen de vrouwen vaker te stoppen als politicus dan mannen (16 tegenover 9 procent).
"Het hoort er helaas bij. Om die reden is het niet voor iedereen weggelegd", reageert Aboyaakoub-Akkouh. "Je moet echt een rechte rug hebben en een visie waarmee je Nederland vooruit helpt."
Luister hier het hele gesprek: