Goedemorgen Nederland
Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd
Politiek

VVD en GL-PvdA gaan samen de boer op voor landbouwbeleid: 'Natuurlijk heb ik vertrouwen in BBB'

Peter Visser

Een bijzondere samenwerking in Den Haag: VVD en GL-PvdA slaan de handen ineen om boeren perspectief te bieden. De rechtse coalitiepartij en linkse oppositiepartij vinden dat boeren al te lang wachten op nieuw beleid. "Laten we vandaag een wedje leggen met de staatssecretaris wie er het snelst kan zorgen voor wetgeving."

Boeren hebben veel op hun bordje, zoals de stikstofcrisis en het verbeteren van de waterkwaliteit, zien VVD en GroenLinks-Partij van de Arbeid. Ze moeten daarbij geholpen worden en om dat te doen willen de partijen dat agrariërs grond langdurig kunnen pachten. Vandaag, op de dag van het commissiedebat over landbouw, presenteren de partijen hun gezamenlijke plan. 

'Boeren willen veranderen, maar weten niet hoe'

"Als je met boeren praat - en ik heb de afgelopen zeven jaar met heel veel boeren gepraat - dan is de grootste zorg: we weten niet waar het naartoe gaat, we weten niet wat de toekomst brengt", zegt GL-PvdA-Kamerlid Laura Bromet in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Ze willen wel veranderen, maar weten niet hoe. Als je boeren de gelegenheid geeft om langdurig gebruik te maken van grond, dan kunnen ze plannen maken voor hun bedrijf en plannen maken om te verduurzamen."

Bromet somt de vraagstukken op: "We hebben het stikstofprobleem, de natuurkwaliteit moet omhoog, de waterkwaliteit is niet op orde. Als je dat allemaal vraagt van boeren, dan hebben ze ook langjarig perspectief nodig. Nu hebben ze vaak korten korten pachtcontracten, drie tot zes jaar. Je kan je wel voorstellen dat je als boer daar niet je hele bedrijfsvoering op kan aanpassen."

Laura Bromet
Tweede Kamerlid GL-PvdA

“Als je boeren de gelegenheid geeft om langdurig gebruik te maken van grond, dan kunnen ze plannen maken voor hun bedrijf en plannen maken om te verduurzamen.”

Quote delen
  • Gekopieerd

"Met name voor melkveehouders en akkerbouwers is grond onder het bedrijf cruciaal, dat is de basis van een goede bedrijfsvoering", vult VVD-Kamerlid Thom van Campen aan. Meer dan een kwart van de landbouwgrond wordt verpacht oftewel verhuurd, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het deel dat voor zes jaar of korter wordt verpacht, is sinds 2008 verachtvoudigd.

"Net als met huizen: niet iedereen kan een huis kopen. Dat geldt ook voor boeren: niet iedere boer heeft meteen het geld om heel veel grond te kopen. Als je wil boeren, als je gewassen wil telen voor je vee of voor in de supermarkt, heb je die grond wel nodig. Die investeringen doe je niet voor één of twee jaar."

'Kan er soms stevig aan toe gaan'

De afgelopen tijd zaten de partijen met natuurorganisaties, pachters en verpachters om tafel. "Eigenlijk is iedereen het met ons voorstel eens", zegt Bromet. "Je snapt eigenlijk niet waarom het niet al eerder tevoorschijn is gekomen. Heel veel ministers hebben al beloofd om met nieuwe wetgeving te komen en steeds kwam het maar niet. Toen hebben wij gezegd: als het kabinet het niet doet, dan gaan wij het zelf maar doen."

Zo vonden GL-PvdA en VVD elkaar. "Het kan er soms weleens stevig aan toe gaan" tussen de twee partijen, erkent Van Campen. "Maar uiteindelijk worden wij ingehuurd door Nederland om goede stappen te zetten, meerderheden te zoeken en compromissen te sluiten om het goede te doen voor Nederland."

"Toevallig was dit iets waar wij het met elkaar over eens waren", zegt de VVD'er over de samenwerking met de linkse oppositiepartij. Het plan heeft hij niet besproken met coalitiegenoot BBB, dat Landbouwminister Femke Wiersma en staatssecretaris Jean Rummenie levert. "Niet expliciet."

"We zijn coalitiepartners en we hebben een hoofdlijnenakkoord waar verschillende afspraken in staan. Daar houden we ons aan", zegt Van Campen. "Maar als het gaat om de verduurzaming van de landbouw en die ondernemers - want het zijn ondernemers - kansen kunnen geven om een stap te zetten, dan kan ik mij niet voorstellen dat je daar tegen kan zijn, of het nou de BBB is of GL-PvdA."

Vertrouwen in BBB?

Volgens Van Campen is de tijd van afwachten voorbij. "Opeenvolgende kabinetten zijn er al heel lang mee bezig." De vraag of hij nog wel vertrouwen heeft in de BBB-bewindslieden, wuift hij weg. "Ik heb altijd vertrouwen. Maar wij als wetgever zijn ook zelf verantwoordelijk voor het doen van goede voorstellen. Wij kunnen altijd vanuit de Kamer wel roeptoeteren dat ministers en staatssecretarissen het niet goed doen, maar sla dan ook zelf de hand aan de ploeg."

Thom van Campen
VVD-Tweede Kamerlid

“Het duurt gewoon te lang en ondernemers zeggen: wij willen investeren in onze grond en in onze bedrijven. Het moet sneller.”

Quote delen
  • Gekopieerd

Eind dit jaar presenteert staatssecretaris Rummenie zijn plannen om boeren te helpen. De gelijkenissen met het plan van Van Campen en Bromet vallen op. "Maar het duurt gewoon te lang en ondernemers zeggen: wij willen investeren in onze grond en in onze bedrijven. Het moet sneller", aldus Van Campen.

Bromet: "We weten dat die wet er aan het einde van het jaar komt. Vanmiddag hebben we het debat erover. Dan kunnen we met de Kamer debatteren over wat we wel en niet willen en dan kan de staatssecretaris ernaar luisteren." Van Campen: "Laten we vandaag een wedje leggen met de staatssecretaris wie er het snelst kan zorgen voor wetgeving." Bromet zet in op 1 januari 2026. 

stemmen

Wat vond je er van?

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau