Rechtbanktekening van Erasmusschutter Fouad L.
ANP
Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

OM eist 30 jaar cel en tbs tegen 'Erasmusschutter' Fouad L.

Rick Hartkamp

Het Openbaar Ministerie heeft donderdag bij de rechtbank in Rotterdam dertig jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 33-jarige Fouad L., bekend als de Erasmusschutter. Volgens het OM is geneeskundestudent L. schuldig aan drievoudige moord.

L. schoot op 28 september 2023 in de Rotterdamse wijk Delfshaven zijn buurmeisje Romy (14) en haar moeder Marlous (39) dood. Kort daarna schoot hij in een collegezaal van het Erasmus MC docent en huisarts Jurgen Damen (43) dood. De moorden gingen gepaard met brandstichtingen in zijn eigen huis aan het Herman Dullaertplein en in het Erasmus MC.

'Woorden van spijt niet gehoord'

"Hij zit er emotieloos bij en zegt dat hij erger heeft voorkomen. Woorden van spijt hebben we niet gehoord", zegt rechtbankverslaggever van De Telegraaf Saskia Belleman in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Voor slachtoffers en nabestaanden is het moeilijk om aan te horen."

Tekst gaat verder onder X.

L. vermoordde Damen voor de ogen van studenten. "Hij is daarna nog een tijd aan het rondzwerven geweest door het Erasmus MC. Niemand wist waar hij was. Allerlei studenten waren op de vlucht en vreesden hem tegen te komen in de gangen. Ze wisten inmiddels dat hij iemand had doodgeschoten in het gebouw. Je kunt je voorstellen hoe groot de paniek was."

L. heeft twee stoornissen

Fouad L. lijdt aan twee stoornissen, vertelt Belleman. "Een stoornis in het autismespectrum en een dissociatieve stoornis, die volgens deskundigen van grote invloed zijn geweest op zijn manier van handelen. Hij had een gebrek aan empathie en zat volledig vast aan een plan dat hij moest uitvoeren."

Dat plan kreeg hij te horen van een "denkbeeldige computer in zijn hoofd", die steeds met hem in onderhandeling zou zijn met het uitvoeren van dat plan. "Wat voor slachtoffers heel hard aankwam, was dat hij zei dat hij een positief gevoel heeft overgehouden aan wat er is gebeurd. Hij zegt dat hij een erger bloedbad heeft voorkomen, omdat hij met zijn denkbeeldige computer heeft onderhandeld zodat niet meer slachtoffers werden gemaakt."

'Zwaar, uitputtend en emotioneel'

Niels Dekker, woordvoerder namens de familie, noemt de zitting "zwaar, uitputtend en emotioneel". Hij vertelt dat het spreekrecht waar slachtoffers woensdag gebruik van konden maken voor sommigen heel waardevol is geweest. "Ze hebben er in spanning naartoe geleefd."

stemmen

Wat vond je er van?

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau