Snapchat mateloos populair onder jongeren, maar (seksuele) chantage neemt toe: 'Familieleden worden bedreigd'
Jongeren worden via het online platform Snapchat steeds vaker afgeperst. Ze worden gechanteerd met het sturen van naaktfoto's en ontvangen doodsbedreigingen. "Soms worden ook namen van familieleden genoemd", zegt journalist Sven de Laet in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Er is bijna geen jongere te vinden die de applicatie niet op zijn of haar telefoon heeft staan, waarop ze veelvuldig chatten, bellen, filmen én ook elkaars locatie kunnen bekijken. Allemaal leuk en aardig, maar tegelijkertijd wordt het platform al jarenlang misbruikt door kwaadwillenden. Chantage en doodsbedreigingen zijn aan de orde van de dag, kopt De Telegraaf vrijdag.
De Laet waarschuwt jongeren voor de gevaren van Snapchat. "Het gaat steeds vaker mis, vooral met jongeren in de regio Amsterdam." Hij doelt op honderden middelbare scholieren in de hoofdstad die sinds een aantal weken chantageberichtjes krijgen op het platform. "Ze krijgen van een onbekende een bericht dat ze tot last zijn geweest, wat dat ook mag zijn, en daarvoor moeten ze een boete betalen."
Geldbedrag en seksuele chantage
Dat kan gaan om een geldbedrag tot honderden euro's, maar het gaat vaak ook om seksueel getinte foto's. "Als ze daar niet aan voldoen, wordt gedreigd dat iemand van hun familie wat wordt aangedaan. In sommige gevallen worden ook namen van familieleden genoemd", vertelt De Laet. Ook wordt gedreigd dat ze de scholier 'zullen opwachten'.
De Laet vervolgt: "Op die leeftijd kun je je voorstellen dat je niet kan inschatten hoe reëel zo'n dreiging is en dat je als de dood bent om naar iemand van school of de politie te stappen. Met alle gevolgen van dien." Daarnaast krijgen jongeren te horen dat ze 'korting krijgen' als ze namen van andere jongeren aanleveren die ook afgeperst kunnen worden, meldt de politie aan De Telegraaf.
Schimmige praktijken
Onder jonge tieners is Snapchat één van de meest gebruikte applicaties, maar tegelijkertijd is het platform ook het kanaal met de meeste online misbruikmeldingen, blijkt uit onderzoek van bureau Newcom. Hulporganisatie Helpwanted geeft aan dat er een verdubbeling van seksuele chantage is in 2024. Ruim 5000 keer werd de organisatie vorig jaar om advies gevraagd.
Middelbare scholieren, die anoniem willen blijven vanwege de angst voor klikgedrag, geven aan dat op Snapchat al jaren schimmige praktijken plaatsvinden. Naaktfoto's en sekstapes worden veelvuldig doorgestuurd, terwijl alcohol, drugs en vapes via het platform eenvoudig te verkrijgen zijn.