Het Wertheimpark
ANP
Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Nationale Holocaustherdenking in teken van tachtig jaar bevrijding Auschwitz

Steve Oosterkamp

Aanstaande zondag vindt in het Wertheimpark in Amsterdam de jaarlijkse Nationale Holocaustherdenking plaats. Dit jaar heeft de herdenking een extra betekenis, omdat het precies tachtig jaar geleden is dat Auschwitz, het grootste nazi-concentratie- en vernietigingskamp, werd bevrijd.

Volgens Kim Putters, bestuurslid van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, is het een belangrijk moment, vooral voor de nabestaanden en families die vele dierbaren verloren. Meer dan 100.000 Nederlanders – Joden, Roma en Sinti – werden tijdens de Tweede Wereldoorlog vermoord in concentratiekampen.

De Holocaust blijft volgens hem een pijnlijke, maar essentiële les. Putters benadrukt hoe belangrijk het is om te blijven herdenken, zeker in een tijd waarin antisemitisme weer opkomt. Hij verwijst naar zijn bezoek aan Auschwitz, dat diepe indruk op hem maakte. "Je verlaat de plek als een ander mens", zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Opkomend antisemitisme

"Als je ziet welke gruwelen daar hebben plaatsgevonden… Het is heel belangrijk dat we dat aan jongere generaties meegeven, dat we dat ooit elkaar als mensheid hebben aangedaan. Het is vandaag de dag, met al het opkomende antisemitisme om ons heen, heel belangrijk om dat te blijven herdenken."

Een bijzonder onderdeel van de herdenking is het voorlezen van de namen van slachtoffers. In Kamp Westerbork worden deze dagen de namen van meer dan 100.000 mensen voorgelezen. Ook Putters leest, als bestuurslid van het comité, tien minuten lang namen voor. Hij vertelt hoe indrukwekkend dit eerbetoon is: "Het gaat om lijsten met mensen. Gisteren kreeg ik de namen en ik kreeg kippenvel. Dit mogen we nooit vergeten."

Holocaustmuseum

In het bestuur van het Nationaal Comité 4 en 5 mei wordt Putters vergezeld door Onno Hoes. Diens man Albert Verlinde onderschrijft het belang van een uitgebreide herdenking. "Het Holocaustmuseum in Amsterdam is het hele jaar open, dus ga er echt naar toe. En ga als jongere eens rondlopen door je eigen stad of dorp met het besef dat het daar ooit niet veilig was. Dat daar mensen vervolgd werden en moesten onderduiken. Je had in Amsterdam de Joodse Buurt. Daar zijn gewoon 70.000 Joden afgevoerd en vermoord. Laten we dat nooit vergeten."

stemmen

Wat vond je er van?

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau