Directeur van debatcentrum De Balie Yoeri Albrecht in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
WNL
Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Stevige kritiek op coronabeleid: 'Waar blijft die reflectie?'

Rick Hartkamp

Er is totaal geen reflectie op het coronabeleid. Dat zegt directeur van debatcentrum De Balie Yoeri Albrecht in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Jarenlang was dit het enige item op het nieuws en opeens is het weg. De parlementaire enquête komt ook maar hortend en stotend op gang. Waar blijft die reflectie?"

Het debatcentrum heeft drie avonden georganiseerd waar met vakmensen wordt gereflecteerd op het coronabeleid van kabinet-Rutte III. Albrecht vindt het belangrijk dat actief wordt gezocht naar antwoorden. "Volgens Mark Rutte was dit de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog. Corona was een virus waar we niets aan konden doen, maar het beleid hebben we zelf gemaakt."

"De overheid heeft zo'n 100 miljard euro uitgegeven", vervolgt hij. "Volgens de Rekenkamer is 5,2 miljard daarvan verdwenen." De Rekenkamer gaf eerder aan dat er geen reden is om aan te nemen dat die 5,2 miljard zomaar is verspild. "Maar het is opvallend dat er niets van bijgehouden is", reageert Albrecht. "Dat zouden we normaal gesproken niet normaal vinden."

Parlementaire enquête

De parlementaire enquête komt daarnaast moeizaam op gang, ziet de directeur van het debatcentrum. De commissie begon eerst met dossieronderzoek, dat tot volgende maand moet duren. Daarna volgen voorgesprekken met politici, deskundigen en andere betrokkenen. De verwachting is dat de parlementaire enquête, gestart in januari 2024, in totaal zo'n 2,5 jaar gaat duren.

Albrecht uit kritiek op de gang van zaken. "Eerst hebben ze Khadija Arib (voormalig PvdA) weggejaagd, iemand die net benoemd is als voorzitter van de belangrijkste enquêtecommissie in de naoorlogse periode." In oktober vorig jaar moet Arib in de rechtszaal plaatsnemen omdat ze werd verdacht van grensoverschrijdend gedrag.

Yoeri Albrecht
Directeur debatcentrum De Balie

“Het wordt hoog tijd om met vakmensen te reflecteren op het coronabeleid en wat voor conclusies we daaruit kunnen trekken.”

Quote delen
  • Gekopieerd

Openbare verhoren

Volgens CDA-fractievoorzitter Henri Bontenbal beginnen de openbare verhoren spoedig. "Er is achter de schermen veel research gedaan en het zijn er heel veel. Het wordt grondig aangepakt." De CDA-leider is het ermee eens dat reflecteren op het overheidsbeleid goed is, "maar laten we dat wel op een volwassen manier doen, waarbij we rekening houden met de paniek en de ellende van toen".

Toch zijn er ook een aantal bestuurlijke handelingen geweest waar Bontenbal achteraf zijn vraagtekens bij zet. "De tweedeling tussen arm en rijk werd verscherpt. Als je als alleenstaande moeder in een flatje zat met drie kinderen, die mensen hebben een zware tijd gehad."

Met vakmensen reflecteren

Woensdag kopte Het Parool dat de helft van de Amsterdamse jeugd er geestelijk slecht aan toe is. "Ook daar is een verband met de coronajaren te leggen", zegt Albrecht. "Daarom wordt het hoog tijd dat met vakmensen wordt gekeken naar wat er is gebeurd en wat voor conclusies we daaruit kunnen trekken."

De gesprekken vinden op drie avonden plaats, waarvan de eerst volgende week dinsdag. "Misschien kunnen we input geven aan de enquêtecommissie die maar niet op stoom lijkt te komen."

stemmen

Wat vond je er van?

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau