Schokkende audioberichten in moordzaak Apeldoorn: 'Ze verdient het om in twee stukken weggegooid te worden'
De vier mannen die worden verdacht van de moord op de 28-jarige Roshin in Apeldoorn horen vandaag hun strafeis. Tijdens de eerste zittingsdag, afgelopen dinsdag, werd duidelijk dat de verdachten elkaar schokkende audioberichten en chats over het lot van de vrouw stuurden. "Het werd helemaal gepland", zegt strafrechtadvocaat Veerle Hammerstein in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Op 5 september 2023 werd Roshin op klaarlichte dag doodgestoken voor haar woning, terwijl haar driejarige dochtertje haar hand vasthield. In totaal werd ze door 28 messteken getroffen in haar hoofd, hals en bovenlichaam. De dochter bleef ongedeerd.
'Ze verdient het om in twee stukken weggegooid te worden', schreef de 27-jarige neef van Roshin in één van de berichten die zijn achterhaald. Aan de jongste broer van Roshin schreef hij: 'Als ze niet gedood wordt, dan wordt ze gehandicapt'.
Eerwraak
Volgens het Openbaar Ministerie gaat het om eerwraak. De verdachten zijn twee broers en twee neven van de vrouw, die het in hun ogen niet eens waren met haar 'losbandige' leven. In de periode van maart tot juli 2023 hebben ze samen voorbereidende handelingen getroffen voor de moord.
"Er zijn enorm veel berichten uitgewisseld voorafgaand de moord, dus het is behoorlijk duidelijk dat het eerwraak geweest moet zijn", vertelt Hammerstein. "Bewijstechnisch levert dat al snel handelen met voorbedachte rade op."
In veel zaken is het moeilijk vast te stellen of het gerelateerd aan eerwraak is, omdat de verdachten dat niet snel zullen erkennen. Dat motief is namelijk strafverzwarend. "Maar er wordt gesproken over haar leefstijl en dan met name een mogelijk nieuwe vriend, die niet wordt goedgekeurd."
Peshang A.
Peshang A., de broer van het slachtoffer en de hoofdverdachte, werd direct na de steekpartij gearresteerd, terwijl hij zich ontfermde over zijn driejarige nichtje. "Hij is naast het meisje gaan zitten. Een afschuwelijke zaak en dat zal zeker meewegen in een behoorlijk hoge strafeis die we vandaag horen." Hij bekende zijn zus te hebben vermoord onder invloed van cocaïne.
Volgens Hammerstein komen eerwraakmoorden vaak voor. "Ongeveer twee tot drieduizend zaken per jaar zijn gerelateerd aan eerwraak. Dan moet je ook denken aan stalking, bedreiging en mishandeling." Een paarhonderd zaken vragen extra aandacht, maar alsnog hebben "zeven tot zeventien van deze zaken een fatale afloop".
"Voor een enkelvoudige moord wordt in Nederland in principe geen levenslang opgelegd, maar achttien tot twintig jaar is wel de verwachting", zegt de strafrechtadvocaat. Het OM komt vandaag tijdens de tweede zittingsdag met de strafeisen. Aanstaande maandag houden de advocaten hun pleidooien en op 20 februari doet de rechtbank uitspraak.