SGP-Tweede kamerlid André Flach aan het woord.
ANP
Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

SGP-relatieloket dé oplossing voor de woningnood? 'Kan niet de bedoeling zijn'

Rick Hartkamp

Volgens de SGP is een relatieloket dé oplossing voor de woningcrisis. Het aantal scheidingen ligt hoog en dus zijn veel gescheiden mensen op zoek naar een nieuwe woning. De partij wil relaties versterken en gescheiden partners een woning laten delen, valt te lezen in een tienpuntenplan. CDA-fractievoorzitter Henri Bontenbal voelt wel wat voor het plan, dat SGP-Tweede Kamerlid André Flach donderdag presenteert.

"Er is niets geks aan dat we het hierover hebben", zegt Bontenbal. "Maar kijk wel naar de omstandigheden waarin mensen een relatie hebben. Er kan veel druk op een relatie staan omdat we allebei twee banen nodig hebben. Dat kan lastig te combineren zijn met bijvoorbeeld kinderen. Iedereen heeft volle agenda's. Dat aspect moeten we ook meenemen."

"Hebben we een samenleving met elkaar gecreëerd waarin we gezonde relaties kunt bouwen?", vraagt de CDA'er zich af in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Bontenbal steunt het plan alleen als het niet "te betuttelend wordt gemaakt". "Het ligt eraan hoe ze dit vorm gaan geven. Op veel fronten biedt de overheid hulp aan om gezond te leven. Dan vind ik het niet gek dat je ze helpt als mensen wat hulp nodig hebben om uit relatieproblemen te komen."

'Kan niet de bedoeling zijn'

"Je moet er niet voor pleiten dat mensen in een ongelukkig huwelijk bij elkaar blijven", reageert directeur van debatcentrum De Balie Yoeri Albrecht. "Dat lijkt me onveilig voor de kinderen. Elkaar gedwongen in een huwelijk houden kan niet de bedoeling zijn."

Bontenbal reageert dat daarmee het plan ten onrechte naar beneden wordt gehaald. "Het is al snel dat dit frame er overheen komt. Mensen die ongelukkig zijn moet je niet ten koste van alles bij elkaar houden. Maar als relatietherapie kan helpen om een probleem op te lossen, waarom zouden we daar dan niet een debat over voeren?"

stemmen

Wat vond je er van?

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau