Henri Bontenbal
Goedemorgen Nederland
Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

GL-PvdA wil goedkoop internetabonnement voor mensen in bijstand, Bontenbal (CDA) waarschuwt: 'Politiek moet stoppen met complexiteit toe te voegen'

Peter Visser

GroenLinks-PvdA wil internetproviders dwingen om mensen in de bijstand een goedkoop basisabonnement van 16 euro per maand aan te bieden, meldt het Algemeen Dagblad. CDA-leider Henri Bontenbal vindt het voorstel "sympathiek", maar een slecht plan. "De politiek moet stoppen met complexiteit toe te voegen aan beleid."

Een internetaansluiting van zo’n 100 Mbps – voldoende voor de meeste dagelijkse activiteiten – kost in Nederland gemiddeld 44 euro per maand. GL-PvdA wil dat de staatssecretaris internetproviders zoals Vodafone, Ziggo, Odido en KPN verplicht om goedkopere abonnementen van ongeveer 16 euro per maand aan te bieden voor mensen met een laag inkomen. In Vlaanderen gebeurt dit al. 

"Internet is gewoon een basisbehoefte", zegt GL-PvdA-Kamerlid Barbara Kathmann tegen de krant. "Alles waar je afhankelijk van bent moet je tegenwoordig online regelen. Of het nou gaat om zaken doen met de overheid of een afspraak maken bij de dokter."

'Maakt hele systeem weer complexer'

CDA-leider Bontenbal vindt het voorstel "niet verstandig", zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Het is heel sympathiek, omdat je mensen met minder geld wil helpen om aan een basisbehoefte te komen. Maar volgens mij moet je aan de goede kant beginnen, namelijk zorgen dat mensen genoeg inkomen hebben zodat ze die basisbehoeften, zoals internet, kleding en energie, kunnen betalen."

Bontenbal vreest dat het voorstel van GL-PvdA "het hele systeem weer complexer" maakt. "Wij weten dat als de politiek systemen complexer maakt, het altijd leidt tot gedonder in de uitvoering. Er zijn ook voorstellen geweest om energie en maandverband speciaal voor mensen met een lager inkomen goedkoper te maken. Alles is voorbijgekomen."

"Maar als we nou één les hebben geleerd van de afgelopen parlementaire enquêtes, is het dat de politiek moet stoppen met complexiteit toe te voegen aan beleid", waarschuwt de CDA'er. "Al die parlementaire enquêtes laten zien: Tweede Kamer, beheers je nou. De Belastingdienst kan tot 2029 niks nieuws invoeren omdat de Tweede Kamer steeds maar complexiteit blijft toevoegen."

'Sympathiek, maar niet verstandig'

Waarom is het voorstel van de linkse combinatie complex? Bontenbal: "Stel dat je een baan hebt en je hebt ontslag genomen of je verliest je baan, wanneer kom je dan in aanmerking? Als je een langer inkomen hebt en je gaat opeens meer verdienen, gaat je abonnement er dan af? Ik kan hier denk ik een uur allerlei problemen gaan schetsen over de uitvoering. Dat het in Vlaanderen is gelukt, wil niet zeggen dat het een goed voorstel is."

Henri Bontenbal
CDA-fractievoorzitter

“Als we nou één les hebben geleerd van de afgelopen parlementaire enquêtes, is het dat de politiek moet stoppen met complexiteit toe te voegen aan beleid.”

Quote delen
  • Gekopieerd

Hij benadrukt: "Begin aan de voorkant. Zorg dat mensen genoeg geld hebben om aan hun basisbehoeften te voldoen. Het voorstel is sympathiek, maar niet verstandig."

'Eerste levensbehoefte'

Directeur van debatcentrum De Balie Yoeri Albrecht is positiever. "Wat Henri Bontenbal zegt, is absoluut waar. De Belastingdienst is overbelast. Aan de andere kant is internet in de laatste jaren wel een eerste levensbehoefte geworden en je moet het kunnen betalen, anders lig je echt buiten de samenleving. Er is wel noodzaak om naar te kijken."

"Via de goede route, zou ik zeggen", aldus Bontenbal. 

stemmen

Wat vond je er van?

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau