Elon Musk bracht toch echt nazigroet, zegt Yoeri Albrecht: 'Deze meneer weet alles van beeldvorming'
Elon Musk bracht wel degelijk een nazigroet tijdens de inauguratie van Donald Trump. Dat zegt directeur van debatcentrum De Balie in Amsterdam Yoeri Albrecht. "Ik kan mij niet voorstellen dat deze man op dat moment dingen per ongeluk doet."
Miljardair Musk stond dinsdag op het podium in een sportstadion in Washington om de inauguratie van Trump te vieren. Daarbij klopte hij met zijn rechterhand op zijn hart, waarna hij met een open handpalm naar beneden zijn arm strekte. Hij herhaalde dat twee keer.
Hoewel Musks gebaar leek op een Hitlergroet, vindt hij het zelf een onzinnige vergelijking. "Eerlijk gezegd hebben ze betere vuile trucs nodig. De aanval 'iedereen is Hitler' is zooo vermoeiend", schreef hij op X met een slapende emoji erbij.
'Deze meneer weet alles van beeldvorming'
Albrecht gelooft niet dat Musk per ongeluk het gebaar maakte. "Het is een hele opvallende gebeurtenis", zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Dit was de inauguratie van de Amerikaanse president, ongeveer het meest bekeken televisiemoment van het jaar, en deze meneer weet alles van beeldvorming en kijkcijfers."
"Hij is de eigenaar van X. Als iemand weet hoe je de publieke opinie bespeelt, dan is hij het wel", gaat Albrecht verder. "Zou hij per ongeluk op het best bekeken televisiemoment van het jaar zo'n apart gebaar maken? Hij zegt van wel, maar doet het twee keer, ook een keer naar het publiek."
Alternative für Deutschland
Volgens Albrecht is het duidelijk: Musk bracht de nazigroet. "De saluto romano is begonnen bij Benito Mussolini en de Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei heeft het overgenomen als de nazigroet. Dat uit het hart, dat hoort er ook echt bij. En dan die gestrekte vingers. Ik vind het opvallend. Waarom zou Musk dit doen? Wat zou hij ermee willen?"
Albrecht probeert het te verklaren. "Hij steelt de show. De hele planeet heeft het erover. Dat weet hij ook." Volgens de journalist maakte Musk een gebaar "wat symbool staat voor het ergste soort regime dat we in de twintigste eeuw hebben gezien."
Per ongeluk? "De man heeft net duidelijk gezegd dat hij, met zijn enorme wereldwijde invloed, de extreemrechtse partij Alternative für Deutschland (AFD) in Duitsland steunt. Als je dan zo'n gebaar maakt..."
"Ik kan mij niet voorstellen dat deze man op dat moment dingen per ongeluk doet", benadrukt Albrecht. "Daar is hij te berekenend, te succesvol, te intelligent en te invloedrijk voor. We kunnen niet in zijn hoofd kijken, maar we kunnen wel naar zijn beeldtaal kijken."