LTO-Nederland heeft buikpijn van Greenpeace-uitspraak: 'Dit gaat enorme economische gevolgen hebben'
De Staat moet voor 31 december 2030 zorgen dat op de helft van de stikstofgevoelige natuur niet meer stikstof neerkomt dan die natuur aankan, zoals in de wet is vastgelegd. Dat heeft de rechter woensdagochtend bepaald. Boeren moeten de uitstoot van stikstof dus drastisch verminderen en dat gaat enorme economische gevolgen hebben, waarschuwt boerenorganisatie LTO-Nederland.
"De eis om de uitstoot voor 31 december 2030 te verminderen is onrealistisch. Dit gaat een enorme impact hebben voor boeren. Daar gaat ook elke Nederlander iets van merken", zegt LTO-voorman Ger Koopmans in Sven op 1 op NPO Radio 1. "Wij boeren willen echt wel verminderen met de uitstoot, we willen meewerken, maar in overleg."
Luister nu naar de podcast van Sven op 1:
Hoger beroep
In het vonnis erkent de rechtbank dat het "niet aan de rechter is om politieke keuzes voor te schrijven". Het is echter wel de taak van de rechter om te beoordelen of regering en parlement "binnen de grenzen van het recht zijn gebleven". Dat is dus niet het geval. Koopmans: "De rechter zei ook heel duidelijk dat als de Staat het anders wil, de wet moet worden gewijzigd. Daar pleit ik dus ook voor én dat er een hoger beroep komt."
Mirjam Sterk, gedeputeerde van Utrecht, wil liever vooruitkijken. "Ik roep het kabinet op om op korte termijn maatregelen te nemen zodat we perspectief kunnen bieden aan alles wat we in Nederland willen", aldus Sterk.
Tekst gaat verder onder de X.
Gedeputeerde van Utrecht @MirjamSterk wil dat het Nationaal Programma Landelijk Gebied terugkomt: "Ik roep het kabinet op om op korte termijn maatregelen te nemen zodat we perspectief kunnen bieden aan alles wat we in Nederland willen." #WNL pic.twitter.com/f1bNMlikKC
— Sven op 1 (@Sven_op_1) January 22, 2025
Nationaal Programma Landelijk Gebied
Sterk doelt daarmee niet alleen op perspectief voor de boeren, maar ook voor de woningbouw die in de clinch kan komen door de uitspraak van de rechter. "Het zou kunnen helpen als Nationaal Programma Landelijk Gebied terugkomt." Dat is een programma waarbij de overheid meer dan 20 miljard euro vrijmaakte voor schoon drinkwater, een gezonde bodem en schone lucht. In september ging het programma, met de BBB als grootste tegenstander, definitief van tafel.
BBB-leider Caroline van der Plas vindt het stikstofprobleem vooral een oorzaak van het handelen van vorige kabinetten. "Dat is veel te makkelijk gezegd. We hebben onze ogen te lang gesloten en kunnen er nu iets aan doen", aldus Sterk.