Elon Musk en de vermeende Hitlergroet.
ANP
Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Bracht Elon Musk Hitlergroet tijdens overwinningsspeech? 'Wonderlijk wat daar gebeurde'

Redactie

De inauguratiespeech van Donald Trump was volgens Amerikakenner Willem Post "stevig" en "opvallend", maar misschien nog wel opvallender was de vermeende Hitlergroet die zijn naaste man Elon Musk maakte. "Ik vond het wonderbaarlijk wat daar gebeurde", zegt Post in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Musk maakte de vermeende groet toen hij in de Capital One Arena in Washington op het podium stond om de inauguratie van Donald Trump te vieren. Kritische Amerikaanse media legde direct na de handeling van Musk deze link, zag Post.

Musk is er moe van

De rijkste man ter wereld zegt moe te zijn dat zijn critici hem vergelijken met Hitler. Musk, die grote invloed heeft op de regering van de nieuwe Amerikaanse president, reageerde op zijn eigen socialmediaplatform X op de kritiek dat hij ogenschijnlijk twee keer een Hitlergroet bracht.

Hij klopte met zijn rechterhand op zijn hart, waarna hij met een open handpalm naar beneden zijn arm strekte. Hij herhaalde dat twee keer. Hoewel het gebaar van Musk leek op een Hitlergroet, vindt hij het zelf een onzinnige vergelijking. "Eerlijk gezegd hebben ze betere vuile trucs nodig. De aanval 'iedereen is Hitler' is zooo vermoeiend", schrijft hij op X met een slapende emoji erbij.

"We kunnen op zijn minst zeggen dat Musk een hele bijzondere motoriek heeft", reageert Post. "Hoe hij ook op dat podium springt. Hij maakt de meest rare bewegingen. Hier wordt nog wel even over nagepraat, uiteraard vooral door tegenstanders van Trump. Amerika is nog steeds tot op het bot verdeeld."

Geen woord over Europa

De inauguratiespeech van Trump was daarnaast "stevig" en "opvallend", vindt Post. "Vergeleken met acht jaar geleden was hij niet alleen boos, hij zei ook heel veel toe over wat hij gaat doen. Hij veegde de vloer aan met de regering van Biden. In essentie zei hij dat ze er niks van konden. Ze hebben geen enkele crisis opgelost."

Het viel de Amerikakenner op dat tijdens de toespraak geen woord over Europa werd gerept. Sterker nog, voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen was niet eens uitgenodigd. "Hetzelfde geldt voor de leiders van Frankrijk en Duitsland, Emmanuel Macron en Olaf Scholz. Dat was heel opvallend."

Willem Post
Willem Post
Amerikadeskundige

“Vergeleken met acht jaar geleden was Trump niet alleen boos, hij zei ook heel veel toe over wat hij gaat doen. Hij veegde de vloer aan met de regering van Biden.”

Quote delen
  • Gekopieerd

"Het woord Oekraïne is niet gevallen, het woord Rusland is niet gevallen, het woord bondgenoot is niet gevallen", somt diplomatiedeskundige Robert van de Roer op. "Het buitenland kwam er bekaaid vanaf. Het was 95 procent binnenlands, maar in die 5 procent zaten al wel tarieven en belastingen zodat Amerika zich kan verrijken door middel van andere landen."

Van de Roer noemt het een waarschuwing voor Europa en andere werelddelen. "Je kunt niet gratis gebruikmaken van Amerikaanse spullen of van Amerikaanse macht." Hij hoopt dat Giorgia Meloni, de Italiaanse premier die wel was uitgenodigd voor de inauguratie van Trump, een Europese voet tussen de deur krijgt.

Capitoolbestormers

Amerikakenner Post noemt de uitspraak dat Trump het Panamakanaal terugneemt daarnaast "pikant". "Wat dat precies betekent, daar zei hij verder niets over, maar dat zou ook weleens spannend kunnen worden." Het Panamakanaal is erg belangrijk voor de doorvaart voor Amerikaanse schepen en dus de Amerikaanse economie.

Daarnaast krijgen 1500 Capitoolbestormers gratie. "Degenen die overblijven, dat is maar een handjevol, krijgen strafvermindering. Onder meer iemand die 22 jaar celstraf heeft gekregen. Er is zelfs een kans dat diegene ook gratie krijgt", zegt een verbaasde Post. "Bij de Democraten zijn de rapen al gaar."

stemmen

Wat vond je er van?

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau